Μια διαφωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν ότι τελειώνει. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάψει προσύμφωνο με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να στείλει μια επιστολή στην τρόικα, με την οποία να ζητεί αλλαγή στα αρχικώς συμφωνηθέντα για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις από το 2019.
Η αθέτηση μιας βασικής παραμέτρου της αρχικής προσυμφωνίας, θεωρήθηκε λίγο – πολύ «εχθρική ενέργεια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την πλευρά του άνοιξε και πάλι το θέμα του Εργασιακού, επαναφέροντας το ζήτημα αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Το βράδυ της Τετάρτης, σε μια τηλεδιάσκεψη στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών πιστοποιήθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες –ότι το κλίμα της επερχόμενης συμφωνίας το οποίο καλλιεργούσε συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση είχε στραβώσει. Παρ’ όλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έως και την ώρα που άρχιζε στις Βρυξέλλες χθες το βράδυ η συνεδρίαση του EuroWorking Group μετέδιδε σχετική αισιοδοξία ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επανέλθουν από Δευτέρα στην Αθήνα.
Το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε. Η συνεδρίαση του EuroWorking Group ήταν άκαρπη. Οι προσδοκίες για αποφάσεις επανόδου της τρόικας στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να κλείσει και τυπικά η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να μη χαθεί και το ορόσημο του άτυπου Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες και κλίμα πισωγυρίσματος.
Κυβερνητική πηγή όμως, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα έλεγε στα «ΝΕΑ» πως δεν υπάρχει εικόνα ότι «τα σπάσαμε», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συμβιβαστικών προσπαθειών τις επόμενες ημέρες. Η Μάλτα πάντως ξεμακραίνει.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει από τις 9 Μαρτίου που η Ντέλια Βελκουλέσκου έφυγε από την Αθήνα ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει παρά μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τους όρους του παιχνιδιού όπως τους καθορίζει το Ταμείο.
ΒΟΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Νωρίτερα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου είχαν ενημερώσει για την κυοφορούμενη συμφωνία την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Σε αυτή την ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα υποχωρήσει ακόμα και στα 5.600 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά με συντελεστή φόρου 22%, με κλιμάκωσή του υψηλότερα έως και τα 5.900 ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
Με τα νέα δεδομένα, για φορολογουμένους χωρίς παιδιά το νέο αφορολόγητο συρρικνώνεται κατά 3.000 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα και από τα 8.636 ευρώ κατακρημνίζεται στα 5.600 ευρώ. Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, με δεκατέσσερις μισθούς άνω των 400 ευρώ, θα μπαίνει πλέον στο κάδρο του φόρου εισοδήματος με πρώτο συντελεστή φόρου 22%.
Τα μέτρα στο δημοσιονομικό πεδίο αποκαλύπτονται ολοένα και πιο σκληρά, την ώρα που τα αντίμετρα αποδεικνύονται κατώτερα των αρχικών κυβερνητικών προσδοκιών.
Ενδεικτικό είναι ότι η προσδοκώμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, αντί για 35% (πάνω από 1 δισ. ευρώ) όπως επικοινωνούσε η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, φαίνεται να κλειδώνει κοντά στο 10% (250 – 300 εκατ. ευρώ), ενώ η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, επίσης θα προκύψει μόνο μετά την υπέρβαση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος .
Υπό αίρεση άλλωστε, στο πακέτο των αντίμετρων περιλαμβάνονται η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, η καταβολή επιδόματος θέρμανσης και ενοικίου συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ, η κάλυψη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (150 εκατ. ευρώ), επιδόματα για το πρώτο και δεύτερο παιδί (400 εκατ. ευρώ), μείωση κατά 50% της συμμετοχής των συνταξιούχων για αγορά φαρμάκων εφόσον η σύνταξή τους είναι πάνω από 700 ευρώ και πλήρης κατάργησης της συμμετοχής για χαμηλοσυνταξιούχους με μικρότερες μηνιαίες αποδοχές, καθώς και ένα πακέτο 400 εκατ. ευρώ με στόχευση την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Η ενεργοποίηση των αντίμετρων θα κριθεί από το μέγεθος της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.