Το αίτημα για εκλογές και η προσέγγιση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του Μητσοτάκη. Στον ορίζοντα της Φώφης Γεννηματά υπάρχει μόνο το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το σχέδιο μιας κεντροαριστερής διεύρυνσης με δημοσκοπικά και –σε βολικό χρόνο –εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι διαφωνεί με την εκτίμηση πως η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ζημιογόνος για τη χώρα και πρέπει να φύγει το συντομότερο.
Την είσοδο της Συμπαράταξης σε τροχιά Συνεδρίου και τη συνακόλουθη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ατζέντας θα επιδιώξει να αναδείξει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ μέσα από έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών και εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, ο οποίος εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα από τη Θεσσαλονίκη. Μια διαδικασία που από τη Χαριλάου Τρικούπη κρίνεται απολύτως απαραίτητη, όχι μόνο λόγω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης που παραπέμπει και σε ένα οιονεί προεκλογικό κλίμα, αλλά και γιατί εκτιμάται ότι η παρουσία της Φώφης Γεννηματά και η προσωπική επαφή της με τις κομματικές οργανώσεις και την κοινωνία, λειτουργεί συσπειρωτικά και αυξάνει τον ζωτικό χώρο του φορέα, καθ’ οδόν προς το Συνέδριο του Ιουνίου.
Στη Μακεδονία. Η εκδήλωση της Δευτέρας στο Βελλίδειο αποτελεί εν πολλοίς και ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της δυναμικής της Συμπαράταξης στη Μακεδονία. Τον Ιανουάριο του 2015 το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης έπεσε από το 10,23% του 2012 στο 4,12% και καταγράφηκε ως μία από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις – ήττες που είχε σημειώσει τότε το κόμμα. Πλέον η ευρύτερη Δημοκρατική Συμπαράταξη δίνει περιθώρια για αισιοδοξία στη Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε το Βελλίδειο για την παρέμβαση από τη Θεσσαλονίκη με την προσδοκία ότι η μεγάλη παρουσία κόσμου θα δώσει ώθηση στο εγχείρημα της νέας Κεντροαριστεράς και θα αφυπνίσει απενεργοποιημένα στελέχη. Στην ομιλία της θα αναφερθεί στην κατάσταση της χώρας και θα αναλύσει τους βασικούς άξονες του «Σχεδίου Ελλάδα» –την πρόταση της ΔΗΣΥ για την έξοδο από την κρίση, πάνω στην οποία θα διεξαχθεί ο προσυνεδριακός διάλογος. Με τη ίδια στόχευση, στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας, η Γεννηματά θα βρεθεί στην Κρήτη, ενώ καταρτίζεται για το επόμενο διάστημα ένα πρόγραμμα περιοδειών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με προσυνεδριακό χαρακτήρα.
Στο εσωτερικό της Συμπαράταξης τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η συμφωνία για το Συνέδριο έχει επιφέρει μια φαινομενική ηρεμία στις συνιστώσες, καθώς τα οργανωτικά θέματα έχουν σε μεγάλο βαθμό λυθεί. Στο παρασκήνιο, όμως, η ΔΗΣΥ βρίσκεται σε μια κατάσταση καθημερινής διαπραγμάτευσης. Ηταν γνωστό από την αρχή πως τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκροτούν τη Συμπαράταξη δεν συμφωνούν στα πάντα –και τώρα ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί, είτε πρόκειται για μια ιδεολογική θέση που θα μπει στο τελικό κείμενο είτε για το ποσοστό σε συνέδρους που αναλογικά αντιστοιχεί στον καθένα.
Στάση αναμονής. Οι μικρότερες συνιστώσες τηρούν στάση αναμονής. Στη ΔΗΜΑΡ περιμένουν τις προσυνεδριακές προτάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής και, όπως τονίζουν από την Αγίου Κωνσταντίνου, πρόκειται για μια ομάδα που στον πυρήνα της έχει παραγάγει αποτελέσματα. Μέσα στον Απρίλιο θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για να αποκρυσταλλώσει και τις δικές της προτάσεις. Οι Κινήσεις Πολιτών, η μόνη εκ των συνιστωσών που παραβρέθηκε στην ιδρυτική εκδήλωση της Ωρας Αποφάσεων, έκριναν από την αρχή πως η απόφαση για το Συνέδριο είναι κατώτερη των περιστάσεων, χαρακτηρίζοντάς την «ένα μόνο βήμα» προς τη δημιουργία ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η πίεση για κάτι περισσότερο είναι εμφανής από την κίνηση έξι μελών να υπογράψουν δήλωση στην οποία δηλώνουν την αρνητική τους στάση στην ύπαρξη μη εκλεγμένων συνέδρων.
Ο Βενιζέλος. Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η επόμενη περίοδος δεν προβλέπεται ανέφελη. Από τη μια πρέπει να διατηρηθούν λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τη νέα προσπάθεια για την Κεντροαριστερά, χωρίς να επιτρέψουν στη μία εικόνα να καπελώσει την άλλη. Από την άλλη έχει να διασαφηνίσει δικά της εσωτερικά ζητήματα. Η σιγή ασυρμάτου μετά τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Βαγγέλη Βενιζέλου δείχνει μια προσπάθεια τα ενδεχόμενα προβλήματα να λυθούν χωρίς εντάσεις και δημόσιες προστριβές. Ο Βενιζέλος, ο οποίος εδώ και καιρό ακολουθεί τη δική του διακριτή πορεία και απέχει από τις οργανωτικές διαδικασίες του Συνεδρίου, δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης –μια απουσία που, μετά τη συνάντηση κορυφής με την επικεφαλής της ΔΗΣΥ, σίγουρα θα συζητηθεί. Οπως τονίζει ωστόσο η πλευρά Βενιζέλου, αυτή οφείλεται στο ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε αργά και είχε ήδη δεσμευθεί να παρουσιάσει το βιβλίο του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόρδα «Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί» στο Μουσείο Μπενάκη.
Ψυχροπολεμικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, με αφορμή και την πρόσφατη προσθήκη του Κώστα Μπαργιώτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, φαίνεται πως οι σχέσεις της ΔΗΣΥ με τα άλλα κόμματα του Κέντρου, και κυρίως με Το Ποτάμι, είναι πλέον εντελώς τυπικές έως ψυχροπολεμικές. Αν και, γενικότερα, τα δύο κόμματα παρουσιάζονται έτοιμα για συγκλίσεις, με τα τωρινά δεδομένα αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο για μεταξύ τους συνεργασία. Παράλληλα, η παγερή αδιαφορία της ΔΗΣΥ για την Ωρα Αποφάσεων επιβεβαιώνει την παντελή απουσία οποιουδήποτε διαύλου επικοινωνίας μεταξύ τους. Πίσω από όλα αυτά, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά στελέχη κάθε φορέα, είναι σαφές ότι υποκρύπτεται μια μάχη για την πολιτική ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να διεξαχθεί και δημόσια.