Σε επίδειξη ισχύος εξελίσσεται η υπόθεση του νοσοκομείου Ζακύνθου. Με τακτικές τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» ο Παύλος Πολάκης επιμένει στο πλήρες άνοιγμα των χειρουργείων που σφραγίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς.

Μάλιστα, στην περίπτωση μιας 41χρονης γυναίκας, οι επιπλοκές απέβησαν μοιραίες.

Και καθώς χειρουργοί και αναισθησιολόγοι αρνούνται να εκτελέσουν τις διαταγές του εγείροντας σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια των ασθενών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τούς δείχνει ποιος έχει το… μαχαίρι και το πεπόνι.

Αγνοώντας το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, μετακινεί στη Ζάκυνθο δύο χειρουργούς από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας και έναν αναισθησιολόγο από το νοσηλευτήριο Χατζηκώστα Ιωαννίνων, για να πιάσουν το νυστέρι και να ανοίξουν τα κλειστά χειρουργεία.

Το ύφος της απόφασης είναι ενδεικτικό των εντολών που έχει λάβει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας) από την κορυφή του υπουργείου Υγείας.

Ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Νικολόπουλος σημειώνει ότι «το έγγραφο έχει τον χαρακτήρα του “εντέλλεσθε” και η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκομένους».

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) καταλογίζει στον Πολάκη «κατάχρηση εξουσίας» προσθέτοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου «θέτει σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση και με δόλο τους ασθενείς».