Ποιoς δεν θυμάται άραγε τον πολιτικό σάλο που είχε προκαλέσει η δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής ιδιωτικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού –και μάλιστα με ονοματεπώνυμο –λίγες ώρες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, που κατά πλειοψηφία κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικός;

Η διαρροή και η δημοσίευση των επίμαχων ηλεκτρονικών μηνυμάτων από συγκεκριμένα έντυπα είχαν τότε συνδεθεί ευθέως με την έκδοση της απόφασης και είχαν εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού της κρίσης ανώτατων δικαστών.

Χθες και αφού έχει πλέον κατακάτσει ο θόρυβος της δημοσιότητας, με μια απόφαση – καταπέλτη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που αυτεπαγγέλτως επελήφθη της πρωτόγνωρης αυτής υπόθεσης, υπό τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Μενουδάκο (σ.σ. είχε διατελέσει και ο ίδιος πρόεδρος του ΣτΕ) ήρθε να εκδώσει τη δική της «ετυμηγορία» και να καταδικάσει με τον δικό της τρόπο όλα όσα έγιναν.

Ευθέως η Αρχή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μέθοδος που ακολουθήθηκε συνιστά παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους πρωτοστάτησαν, ζητά την άρση της παραβίασης με την απόσυρση των δημοσιεύσεων που έχει κριθεί ότι παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, τις οποίες και αναφέρει, όπως και από έντυπες εκδόσεις εφημερίδων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αρχής: «Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής – εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου, αντίκεινται στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα www. zougla.gr, στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση απο-ανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «Κontranews», στην ιστοσελίδα www. parapolitika.gr, στην ιστοσελίδα www. koutipandoras.gr και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση απο-ανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «Κontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο.