Πλάκα κάνω, μην παίρνετε τοις μετρητοίς τον τίτλο, όταν μάλιστα την απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, με τα παιδιά μας μέσα, οφείλαμε πρώτα εμείς οι ίδιοι οι καπνιστές να επιβάλουμε στον εαυτό μας.

Σχολιάζω όμως την είδηση, γιατί «κρύβει» –σε δεύτερη ανάγνωση –κι άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Οπως για παράδειγμα ότι ο κυρ Αλέκος Φλαμπουράρης, όχι μόνον υπάρχει, αλλά παράγει και έργο, που εμείς οι… κακοί δημοσιογράφοι αποκρύπτουμε. Και τον θυμόμαστε με συμπάθεια, μόνον όταν του καίνε το σπίτι!

Εάν αναρωτιόσασταν λοιπόν ποιος προσπαθεί να σας κόψει ή έστω να μειώσει το κάπνισμα και ποιος κινητοποίησε την ΕΥΔΑΠ να τοποθετήσει «μηχανάκια» για κάρτες στα ταμεία της θα πρέπει να κοιτάξετε προς Μαξίμου μεριά! Αλλά αυτά δεν ήταν «εντολή Τσίπρα».

Οπως μας ενημέρωσε χθες το γραφείο του υπουργού Επικρατείας (ενός εκ των τριών για την ακρίβεια που διαθέτει η κυβέρνηση –να ‘ναι καλά οι άνθρωποι), αυτές και άλλες παρεμβάσεις είναι αποτέλεσμα της σύντομης λειτουργίας της ιστοσελίδας kathimerinotita.gov.gr στην οποία υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.250 παρατηρήσεις και καταγγελίες.

Ανάμεσα σ’ αυτές, ξεχωρίζουν οι καταγγελίες για την κατά κόρον παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου –η οποία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οδήγησε στην έκδοση της νέας αυστηρής εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας –αλλά και το παράπονο ότι δεν ήταν δυνατή η πληρωμή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στα υποκαταστήματά της.

Ο ταχυδρόμος

στο Μαξίμου

Στα σοβαρότερα τώρα: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει… γράμμα από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Η επιστολή που φέρει χθεσινή ημερομηνία φαίνεται να αποτελεί μία ύστατη προσπάθεια να εισακουστούν οι ενστάσεις του κλάδου σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για αστοχίες στη φαρμακευτική δαπάνη μέσα στο 2016, γεγονός που οφείλεται στην απουσία μεταρρυθμίσεων.

Μετά το… μαστίγιο ακολουθεί το καρότο: Κοινό πεδίο αμφότερων των πλευρών είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις αναγκαίες θεραπείες, τονίζεται στην ίδια επιστολή.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα νέα δεν τα φέρνει ο ταχυδρόμος αλλά η Βουλή, όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

n Και μιας και ο λόγος για τον Πρωθυπουργό, να σας πω ότι απόψε στις 14.30 στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών Γκάι Ράιντερ. Επιμένει με τα Εργασιακά και όλο σε κάτι ελπίζει από τους ξένους που δεν έρχεται…

Τα σπάνε με

τους δημάρχους

Την οριστική στάση της στον διάλογο με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την αυτοδιοίκηση θα καθορίσει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η έκτακτη σύνοδος που θα ξεκινήσει με εισήγηση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη θα αποφασίσει επίσης τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, «με στόχο να ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη, συμβάλλοντας δημιουργικά στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους», όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι δήμαρχοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν χτύπησε

ο συναγερμός

Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όλα σιγά σιγά λειτουργούν καλύτερα. Και ο συναγερμός επίσης! Αλλά αυτήν τη φορά δεν χρειάστηκε να χτυπήσει από το υπουργικό πουράκι (για να σας θυμίσω τον Νίκο Ξυδάκη) γιατί η Λυδία Κονιόρδου δεν καπνίζει. Και είναι και vegetarian, προσθέτω.

Στους χώρους λοιπόν του ΕΜΣΤ, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ, ξεναγήθηκε το πρωί της Πέμπτης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ενημερώθηκε από τους επιτελείς του Μουσείου για την προβλεπόμενη χρήση των χώρων συνολικού εμβαδού 18.142 τετραγωνικών μέτρων και πληροφορήθηκε για τα μελλοντικά σχέδια του μουσειολογικού σχεδιασμού. «Πρόκειται για ένα έργο τέχνης εν εξελίξει, είναι συγκλονιστικό» έμαθα πως είπε.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ και την καλλιτεχνική διευθύντρια οι οποίοι «της εξέθεσαν τα θέματα τα οποία απασχολούν τον οργανισμό και συνδέονται με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Συντροφικά μαχαιρώματα

Σε «συντροφικά καρφώματα» απέδωσε ο συριζαίος βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας τη διαρροή της πληροφορίας ότι του χορηγήθηκε επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, κάνοντας γνωστό ότι τα χρήματα αυτά (300 ευρώ) τα παραχώρησε στο Απεργιακό Ταμείο και στον Σύλλογο Συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος, από την οποία λαμβάνει σύνταξη (κατά 70% μειωμένη επειδή είναι βουλευτής).

Γι’ αυτόν τον λόγο, προφανώς, κρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως χαμηλοσυνταξιούχος και του χορηγήθηκε το επίδομα, απόδειξη ότι το σύστημα είναι διάτρητο. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι ο Μπαλαούρας δεν είναι ο μόνος «εθνοπατέρας» που έλαβε το επίδομα.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων της ΤτΕ, στην οποία υπηρέτησε επί μακρόν διατελώντας μάλιστα και πρόεδρος των εργαζομένων της, είχε «καρφώσει» νωρίτερα τον επιδοματία βουλευτή: «Ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταβάλλει ειδικότερη προσπάθεια κάθε φορά να μας “σώζει”, καρπούται το δωράκι των 300 ευρώ» έγραφε σε ανακοίνωσή του, την οποία, όποιος διαβάσει, θα καταλάβει ότι η «κόντρα» των συνταξιούχων με τον βουλευτή μάλλον δεν ήταν για το επίδομα…