«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Αλλά και να συμβεί αυτό, η οικονομία δεν μπορεί να αναταχθεί από αυτή την κυβέρνηση».

Αυτή η φράση την οποία επαναλαμβάνουν συχνά βουλευτές και στελέχη της ΝΔ δείχνει προς τα πού κινείται η αντιπολιτευτική στρατηγική της. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία, η τραγική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται, τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό, επισημαίνουν, χρέος της ΝΔ είναι να επιμείνει στο αίτημά της για εκλογές, επικεντρώνοντας όμως ταυτόχρονα τη στόχευσή της στην ανάδειξη των σοβαρών ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και στην προβολή του γαλάζιου σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

Η ζημιά στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης σε μια συμφωνία με τους δανειστές είναι τεράστια επιμένουν στην οδό Πειραιώς, παραπέμποντας σχεδόν σε όλους οικονομικούς δείκτες. Η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται παρά τα capital controls, ενώ καταγράφεται αύξηση της ανεργίας και η ύφεση έχει επιστρέψει. «Το αισιόδοξο σενάριο για ανάπτυξη 2,7% μέσα στο 2017 είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός» σχολιάζουν με νόημα. Τα πράγματα στη χώρα, λένε, όχι μόνο δεν πηγαίνουν καθόλου καλά, αλλά χειροτερεύουν με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων –και το φορτίο για τους πολίτες βαραίνει κι άλλο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο συναγερμός και η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη απευθύνεται προς κάθε κατεύθυνση. «Θα αναδείξουμε ότι είναι υπόλογοι για όσα αρνητικά συμβαίνουν σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας». Αλλωστε, το μήνυμα για σκληρή αντιπολίτευση το έχει στείλει ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας σαφή εντολή σε στελέχη και βουλευτές να είναι «αμείλικτοι» απέναντι στην κυβέρνηση. Ενδεικτική αυτή της τακτικής είναι η περίπτωση της ΔΕΗ: η αξιωματική αντιπολίτευση πυροβολεί την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι υπό διάλυση και ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που συμφώνησε με την τρόικα στον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για το Δημόσιο. Οι καταγγελίες περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξεγείρουν μόνο τους εργαζομένους στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά βραχυκυκλώνουν και τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό μία έννοια, πλέον η ΝΔ επιδιώκει να χτυπήσει την κυβέρνηση και με όπλα που χρησιμοποιούσε η Κουμουνδούρου.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του κόμματος υπογραμμίζουν ακόμη πως απόδειξη ότι το εκλογικό αίτημα παραμένει αμετάβλητο αποτελεί η εξαγωγή του σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με την ίδια σκληρή φρασεολογία κατά της κυβέρνησης. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει και στους εταίρους ότι προϋπόθεση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων είναι να φύγει η σημερινή κυβέρνηση» είναι το μήνυμά τους.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ. Ο συναγερμός που έχει σημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδέκτες και τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού αντιπολιτευτικού τόξου. Η επιχείρηση ρυμούλκησης της Φώφης Γεννηματά στο εκλογικό αίτημα που καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνάντησή τους θα συνεχιστεί την προσεχή εβδομάδα με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, ενώ υπό προγραμματισμό βρίσκεται συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι οδυνηρές για τις λαϊκές μάζες από τη στιγμή που η χώρα έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη, δεν περνά απαρατήρητη από την Πειραιώς. Το γαλάζιο επιτελείο εκτιμά πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις τους ευρωπαϊκού τόξου έχουν αντιληφθεί –άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο –ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή στη χώρα και για αποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον επιτακτική. Στόχος της πρωτοβουλίας του προέδρου της ΝΔ είναι να δοθεί έμφαση σε αυτή την αναγκαιότητα και να διαφανεί αν υπάρχει πεδίο σύγκλισης που θα διαμορφώσει μια νέα αντιπολιτευτική δυναμική, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ταυτόχρονα όμως η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αξιολογείται και ως προσπάθεια να ενισχυθεί το ηγετικό του προφίλ και να βγει μπροστά σε μια στιγμή που η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παρουσιάζουν δημοσκοπική κατάρρευση. «Επιθυμεί να δείξει εμπράκτως τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την κατάσταση της χώρας, αλλά και το ενδιαφέρον του για οικοδόμηση συνεργασιών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αλλωστε, και λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ως δυνάμει αυριανός πρωθυπουργός, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία» συμπληρώνουν.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΙ; Κι αν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση; Στο ερώτημα που διατυπώνεται προς τους γαλάζιους βουλευτές, η μόνιμη απάντηση είναι «επιμένουμε σε εκλογές». Αυτό επισημαίνεται εμφατικά και από τα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ: «Αν κλείσει η αξιολόγηση θα κλείσει με τόσες παραχωρήσεις που το βάρος για τους πολίτες θα είναι δυσβάστακτο. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια σ’ αυτό. Πρέπει και να το αναδείξουμε και να χρεώσουμε εξ ολοκλήρου τις ευθύνες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γι’ αυτό το επιπλέον φορτίο που θα έρθει στις πλάτες των πολιτών». Προσθέτουν μάλιστα πως χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ύστερα από μια συμφωνία να εξηγήσει στον κόσμο «ότι δεν τελειώνει κάτι, αλλά ότι αρχίζει κάτι ακόμη πιο βαρύ. Ερχονται νέα επώδυνα μέτρα. Δεν χαιρόμαστε μ’ αυτό. Είμαστε προβληματισμένοι. Πρέπει όμως να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες τους, δεν μπορούν».

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Σε κάθε περίπτωση –είτε κλείσει σύντομα η συμφωνία είτε όχι –πεποίθηση του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει, παράλληλα με την κλιμάκωση της επίθεσης στην κυβέρνηση και την απόδοση ευθυνών, να συνεχίσει τη συστηματική προβολή του δικού της εναλλακτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Σε τακτική βάση πλέον οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος θα δημοσιοποιούν τις βασικές θέσεις της γαλάζιας παράταξης. Παράλληλα, όμως, βουλευτές και στελέχη φαίνεται ότι έχουν μπει σε πιο έντονο αντιπολιτευτικό ρυθμό. Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών –όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια –απαντούν ταχύτατα στις κυβερνητικές επιθέσεις, επιρρίπτουν ευθύνες και παραθέτουν τις προτάσεις της ΝΔ στους ίδιους νευραλγικούς τομείς. «Ο ορίζοντας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι περιορισμένος και ο Αλέξης Τσίπρας σε αποδρομή. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουν οι πολίτες ότι η ΝΔ έχει έτοιμο επεξεργασμένο σχέδιο και απαντήσεις για την έξοδο από την κρίση».

Μεγάλο βάρος εξακολουθεί να δίνει η ΝΔ και στην επαφή του κόμματος με την κοινωνία, συνακόλουθα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες. Οι περιοδείες του ανά την Ελλάδα όπως και οι επισκέψεις σε φορείς και οργανισμούς θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς. Στόχος του είναι, τονίζεται από την Πειραιώς, να καταγράφει καθημερινά τον παλμό της κοινωνίας και να μεταφέρει την εναλλακτική πρόταση που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.