Οι μύες υποφέρουν από το πέρασμα του χρόνου γιατί τα κύτταρά τους χάνουν σταδιακά τη βασική πηγή ενέργειας (τα μιτοχόνδρια), με αποτέλεσμα να φθίνει η δύναμη, η αντοχή και ο αριθμός τους.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι η φθορά αυτή είναι μη αναστρέψιμη, αλλά νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μερικά είδη ασκήσεων μπορεί να την επιδιορθώσουν ώς έναν βαθμό.

Αν και τα οφέλη της γυμναστικής στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα, οι ειδικοί γνωρίζουν απρόσμενα λίγα για τις επιδράσεις της σε κυτταρικό επίπεδο και ανά ηλικία. Ετσι, επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εξέτασαν τα μυϊκά κύτταρα 72 υγιών αλλά με καθιστική ζωή ανδρών και γυναικών, με ηλικίες κάτω των 30 και άνω των 64 ετών.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι επιστήμονες κατέγραψαν την αεροβική κατάστασή τους, τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα καθώς και τη δραστηριότητα των γονιδίων και τη μιτοχονδριακή υγεία των μυϊκών κυττάρων τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ