Λένε πως για να προδώσεις πρέπει πρώτα να ανήκεις. Οι ρίζες των ποδοσφαιριστών στους συλλόγους ήταν ανέκαθεν πολύ αδύναμες. Λίγοι ήταν αυτοί που «έπιασαν» στα χώματα που πρωτοπάτησαν. Γκιγκς, Τότι, Πάολο Μαλντίνι, Φράνκο Μπαρέζι, Τζέιμι Κάραγκερ, Γιώργος Κούδας, Σάντρο Ματσόλα.

Για τη μεγάλη πλειονότητα η αλλαγή της φανέλας είναι το ίδιο φυσικό με μια ντρίμπλα ή ένα σουτ στον αγώνα.

Οι οπαδοί έχουν την αδήριτη ανάγκη της δημιουργίας ινδαλμάτων, τα οποία προσκυνούν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Στα τρία χρόνια στη Νάπολι ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν αγίασε ποδοσφαιρικά, χάρη κυρίως στα 36 γκολ που πέτυχε πέρυσι στη Serie A. Ο γκάουτσο ποτέ δεν έκρυψε πως είναι ένας μισθοφόρος της μπάλας, αλλά οι καμπάνες του Σαν Πάολο δεν επέτρεπαν να φτάσουν στα αφτιά των τιφόζι τα λόγια του.

Οταν ήρθε η πρόταση-ρεκόρ από τη Γιουβέντους, 90 εκατ. εκατ. ευρώ, ο Αργεντινός μάζεψε τα πράγματά του σαν κλέφτης, πήγε στη Μαδρίτη νύχτα για να μη γίνει αντιληπτός και υποβλήθηκε σε ιατρικά τεστ. Γι’ αυτόν ήταν η μεγάλη ευκαιρία, για τους Ναπολιτάνους η μεγάλη προδοσία.

Την Κυριακή ο Ιγκουαΐν επιστρέφει για πρώτη φορά ως αντίπαλος στους πρόποδες του οργισμένου Βεζούβιου, του οποίου οι βρυχηθμοί ακούγονται ήδη από τα έγκατά του.

Στο ξενοδοχείο σύμβολο της Νάπολι, το Grand Hotel Parker’s, στα σαλόνια του οποίου απόλαυσε κάποτε το ουίσκι του ο Οσκαρ Ουάιλντ και φιλοξενήθηκαν μέλη των βασιλικών οικογενειών των Βουρβόνων και της Σαβοΐας, θα βρουν καταφύγιο ο Ιγκουαΐν και οι λοιποί παίκτες της Γιούβε.

Το αίμα των Ναπολιτάνων κοχλάζει από το καλοκαίρι στο άκουσμα του ονόματος Ιγκουαΐν.

Εξω από το Σαν Πάολο οι μικροπωλητές πωλούν χαρτί υγείας που έχει αποτυπωμένη τη φωτογραφία του Αργεντινού.

Τα συνθήματα εναντίον του στις κεντρικές πλατείες και στους δρόμους είναι σχεδόν καθημερινά, ενώ όσες φανέλες είχαν αγοράσει οι τιφόζι με το όνομά του έχουν καεί εδώ και μήνες.

Στο ποδοσφαιρικό σύμπαν αρέσουν αυτές οι ιστορίες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προσθέσει περισσότερη ίντριγκα. Στον πρώτο γύρο η Γιούβε νίκησε 2-1 στο Τορίνο με γκολ του Ιγκουαΐν, ενώ οι δύο ομάδες παίζουν και στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στο πρώτο ματς, στην έδρα της Γιούβε η Γηραιά Κυρία είχε νικήσει 3-1 με δύο πέναλτι και ο επαναληπτικός είναι τρεις ημέρες μετά το κυριακάτικο παιχνίδι στο Σαν Πάολο, για το πρωτάθλημα.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του, λένε οι πιστοί της Καμπανίας.