«Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι killer». «Ο Εμπαπέ έχει μυαλό». «Ο Εμπαπέ είναι ο νέος Ανρί». «Ο Εμπαπέ είναι φαινόμενο». «Η Ρεάλ δίνει 130 εκατ. ευρώ για τον Εμπαπέ».

Μα ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Εμπαπέ για τον οποίο μιλά όλος ο κόσμος, έγινε προχθές εξώφυλλο του «France Football» και αποτελεί μήλον της Εριδος για τους πλουσιότερους συλλόγους;

Πρόκειται για ένα 18χρονο παιδί που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη Μονακό και το γαλλικό πρωτάθλημα και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα με τον Πετεινό στο στήθος, εδώ και 62 χρόνια.

Η εκτόξευση του Εμπαπέ ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ. Πριν από δέκα χρόνια ο γάλλος νυν προπονητής της Εθνικής Μαρόκου Ερβέ Ρενάρ που τότε κοουτσάριζε την ομάδα Σερμπούρ, τέταρτης κατηγορίας, είδε έναν πιτσιρικά να κάνει διάφορα κόλπα με την μπάλα και μονολόγησε: «Ποιο είναι αυτό το φαινόμενο; Θα γίνει ένας από τους καλύτερους».

Ηταν ο Κιλιάν Εμπαπέ και η προφητεία του Ρενάρ φαίνεται πως επαληθεύεται.

Τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στη ζωή του Εμπαπέ μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι.

Ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ντεμπούτο στην Εθνική Γαλλίας, 19 γκολ σε 32 αγώνες και βροχή οι προτάσεις για μεταγραφή.

Το γεγονός ότι παίζει αριστερά στην επίθεση, ανήκει στη Μονακό και σπάει όλα τα ρεκόρ του Τιερί Ανρί στους Μονεγάσκους αποδείχθηκαν καθοριστικά, ώστε όλοι πλέον να τον συγκρίνουν με τον άλλοτε γάλλο διεθνή, για τον οποίο έστησαν άγαλμα στην Αρσεναλ.

Ο Ανρί τον συνάντησε πρόσφατα και όπως είπε, αυτό που τον εντυπωσίασε, όπως και τους περισσότερους που τον συναναστρέφονται, είναι πως «το παιδί έχει μυαλό».

«Τον συνάντησα και μου έδωσε την εντύπωση πως έχει ένα καλό κεφάλι στους ώμους του. Σκέφτεται. Υπάρχει κάτι που με ενοχλεί κάποιες φορές. Μιλάμε για παίκτες και πόσο γρήγοροι και δυνατοί είναι, αλλά δεν μιλάμε ποτέ για το μυαλό τους. Οταν ντριμπλάρει, καταλαβαίνω ότι σκέφτεται. Σκέφτεται όταν παίζει, και για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για έναν παίκτη. Χρησιμοποιεί το μυαλό του».

Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι 18 ετών, αλλά στο γήπεδο συμπεριφέρεται σαν να είναι τριάντα. Από τον τρόπο που μπορεί και ελέγχει το σώμα του μέχρι το πώς διαβάζει το παιχνίδι.

ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΟΡΙΣ. Ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας Ούγκο Γιορίς, που τον είδε για πρώτη φορά ιδίοις όμμασι στις προπονήσεις και στα παιχνίδια των Τρικολόρ, δεν μπόρεσε να κρύψει τον θαυμασμό του: «Εχει όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει σπουδαία καριέρα. Μιλούν γι’ αυτόν παντού. Ακόμα και στην Αγγλία οι επιδόσεις του έχουν προκαλέσει μεγάλο θόρυβο. Ομως τον βλέπω ήρεμο και προσγειωμένο. Δείχνει αρκετά ώριμος σε σχέση με την ηλικία του».

Ο Αντουάν Γκριεζμάν έγραψε μεταξύ αστείου και σοβαρού στα social media: «Είναι αυτός που θα μας στείλει στον πάγκο».

Οι τελευταίες έξι εβδομάδες ήταν πράγματι εντυπωσιακές για τον Κιλιάν Εμπαπέ. Στην ηλικία του ο Ρονάλντο είχε πετύχει μόλις πέντε γκολ σε 33 παιχνίδια και ο Μέσι έξι σε 17 αναμετρήσεις. Οσον αφορά τον Τιερί Ανρί με τον οποίον τον συγκρίνουν όλοι; Τρία γκολ και πέντε ασίστ σε 18 ματς.

Την επόμενη εβδομάδα ο Εμπαπέ θα παίξει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ όταν ο Μέσι περίμενε μέχρι τα 20 του για κάτι ανάλογο, ο Ιμπραΐμοβιτς ήταν 21 και ο Ρονάλντο 22.

ΣΤΗ ΜΟΝΑΚΟ. Γεννημένος στην περιοχή Μποντί, στα περίχωρα του Παρισιού, έξι μήνες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 από τη Γαλλία, έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο στην ομώνυμη τοπική ομάδα. Γρήγορα έγινε δεκτός στη σχολή του Κλερφοντέν, της γαλλικής ομοσπονδίας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα προσκλήσεις από την Τσέλσι, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Λίβερπουλ, την Μπάγερν και την Αρσεναλ.

Στα 14 του είχε γίνει θέμα στην «Parisien» και το «France Football». Η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε μάχη για να τον αποκτήσει, αλλά ο πατέρας του Βίλφριντ, που ήταν και ο πρώτος του προπονητής, τον συμβούλεψε να προτιμήσει τη Μονακό γιατί θεωρούσε, όπως πολύ σωστά αποδείχτηκε, ότι εκεί θα εξελισσόταν καλύτερα απ’ οπουδήποτε αλλού.

Οταν κάποτε ρώτησαν τον Εμπαπέ ποιος είναι ο στόχος του, ο νεαρός απάντησε «το φεγγάρι. Γιατί αν δεν καταφέρω να φτάσω εκεί, τουλάχιστον θα πέσω στα σύννεφα».