Επειτα από πέντε –αποτυχημένες –απόπειρες της Τουρκίας να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, ο απόλυτος ηγέτης του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε στην πορτοκαλί μπάλα του μπάσκετ το μικρόφωνο για να κάνει τη δική του προπαγάνδα.

Η Κωνσταντινούπολη δικαίως έχει ονομαστεί Μητρόπολη του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ εφέτος, αφού θα φιλοξενήσει το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (19 – 21 Μαΐου), την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ τον Σεπτέμβριο, αλλά και έναν όμιλο της πρώτης φάσης.

Την ώρα που πολλές χώρες (αλλά και παίκτες) έχουν εκφράσει έντονα την ανησυχία τους λόγω των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων στη μεγαλούπολη της Τουρκίας, ουσιαστικά ζητώντας αλλαγή έδρας, οι διοργανωτές είναι καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Ο Ερντογάν μάλιστα προσβλέπει σε πιθανή κατάκτηση του τροπαίου από ομάδα της πατρίδας του (η Φενέρ είναι ένα από τα φαβορί), ώστε να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Η εφετινή χρονιά όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τούρκο πρόεδρο. Μια βόλτα εδώ στην Πόλη, με αφορμή τον αγώνα της Ευρωλίγκας που διεξήχθη μεταξύ της Εφές Αναντολού και του Ολυμπιακού, αρκεί για να λάβει κανείς το μήνυμα.

Οι αφίσες του Ερντογάν είναι κρεμασμένες παντού –στους δρόμους, στις πλατείες, στα γήπεδα –διαφημίζοντας το επερχόμενο δημοψήφισμα που διοργανώνει ο τούρκος ηγέτης (ανήμερα το Πάσχα) και με το οποίο ζητάει από τον λαό του να ψηφίσει Ναι, ώστε να αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες και ουσιαστικά να μετατραπεί σε μονάρχη ή, κατά το προσφιλές προσωνύμιο που ήδη έχει, σε σουλτάνο!

Την ώρα που στην Πόλη διεξάγεται η δίκη 29 δημοσιογράφων που άσκησαν κριτική στο καθεστώς, την ίδια ώρα που μόλις κάποιος γράψει κάτι στο facebook κατά του Ταγίπ Ερντογάν αμέσως οι Αρχές εισβάλλουν στο σπίτι του και τον συλλαμβάνουν (!) και που κάθε ελεύθερη φωνή σχεδόν φιμώνεται, ο τούρκος ηγέτης βλέπει το μπάσκετ ως μια μεγάλη ευκαιρία για να ανέβει σε ένα ακόμα βήμα και μάλιστα μπροστά στην Ευρώπη και να δείξει ότι το δικό του κράτος είναι αυτό που αποφασίζει, ακόμα και για το αν θα μπει στην ΕΕ!

«Αν υπερισχύσει το Ναι ίσως να είναι μια άλλη Τουρκία αυτή που θα υποδεχθεί το φάιναλ φορ» μας λέει ο Χάρης (κρατάει την ανωνυμία του), Ελληνας που εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία και ο οποίος όταν ζήτησε άδεια για το Πάσχα, οι ιθύνοντες στην εταιρεία του τού συνέστησαν να πάρει και όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, διότι δεν ξέρουν σε τι καθεστώς θα βρεθούν μετά το δημοψήφισμα.