Ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε και η ΑΕΚ μπορούν να νιώθουν σίγουροι για την παρουσία τους στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Είναι τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για να συμπληρώσουν την τετράδα μαζί με τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ, ωστόσο όσο παραμένουν σε απόσταση βολής ο Πλατανιάς και η Ξάνθη, η θέση τους στην πρώτη πεντάδα είναι επισφαλής. Ως εκ τούτου, πέραν του γοήτρου που πάντοτε παίζει σημαντικό ρόλο για τους ποδοσφαιριστές, υπάρχει και το βαθμολογικό ενδιαφέρον. Δεν είναι βεβαίως τιμητικό για τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, που κάποτε μάχονταν για την πρωτοκαθεδρία στην Α’ Εθνική, να παίζουν πλέον για να εξασφαλίσουν μια θέση στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Αποτελεί όμως τη σκληρή πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως οι οπαδοί τους, διότι τουλάχιστον αυτοί – σε αντίθεση με τους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές που συνήθως έχουν άγνοια του παρελθόντος – έχουν ζήσει τα αθηναϊκά clasico στα καλύτερά τους.

Η παράδοση με γηπεδούχο την ΑΕΚ είναι ισορροπημένη, καθώς οι Κιτρινόμαυροι έχουν 25 νίκες έναντι 21 των Πρασίνων, ενώ 14 ματς έχουν λήξει ισόπαλα από το 1960 όταν καθιερώθηκε η ενιαία εθνική κατηγορία. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μετά την επάνοδο της Ενωσης στη Σούπερ Λίγκα, οι γηπεδούχοι έχουν πανηγυρίσει και τις δύο φορές που υποδέχθηκαν το Τριφύλλι στο ΟΑΚΑ.

Στο 1-1 βρίσκεται και η μονομαχία του Μαρίνου Ουζουνίδη με τον Μανόλο Χιμένεθ. Οι προπονητές των δύο ομάδων έχουν παλιούς λογαριασμούς από το πρώτο πέρασμα του ισπανού κόουτς από το ελληνικό πρωτάθλημα και πάλι με την ΑΕΚ. Τότε ο σημερινός τεχνικός του Παναθηναϊκού, που βρισκόταν στον πάγκο του Ηρακλή, είχε νικήσει 2-0 τον Χιμένεθ στις 19 Δεκεμβρίου 2010 στο Καυτανζόγλειο με γκολ του Ντάνι και του Παπαστεριανού. Ο ανδαλουσιανός κόουτς της Ενωσης απάντησε την επόμενη σεζόν νικώντας στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 με 3-4 τον Ουζουνίδη, που πλέον είχε μετακομίσει στην Ξάνθη. Μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι είχαν σκοράρει για τους Κιτρινόμαυρους ο νυν επιθετικός του ΠΑΟ Βίκτωρας Κλωναρίδης (ο μοναδικός από τους τωρινούς παίκτες που έχει βρει δίχτυα και με τις δύο ομάδες σε μεταξύ τους ντέρμπι) και ο σημερινός τεχνικός διευθυντής των Πρασίνων Νίκος Λυμπερόπουλος, ο τελευταίος πριν από τον Κλωναρίδη που σκόραρε και με τις δύο φανέλες σε αθηναϊκό clasico.