Η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών κατοίκων των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις. Ο αριθμός των ευρωπαίων εργαζομένων στη Βρετανία που προέρχονται από την ΕΕ μειώθηκε κατά 50.000 μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2016, γεγονός που αποδίδεται στην άρνηση του Λονδίνου να εγγυηθεί ρητά την παραμονή τους. Αγνωστο παραμένει, επίσης, ποιοι πολίτες θα τύχουν προστασίας: όσοι βρίσκονταν στη χώρα πριν από το δημοψήφισμα (απίθανο), πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50 (πιθανό) ή όσοι θα έχουν έρθει μέχρι να γίνει το Brexit το 2019 (ακόμη πιο πιθανό); Τέσσερις Ελληνες του Λονδίνου μιλούν στα «ΝΕΑ» για την κατάσταση αβεβαιότητας που βιώνουν.

Γιώργος Βέρδης

Ετών 42, διευθυντής του γραφείου διαχείρισης ακινήτων London Executive. Ζει στο Λονδίνο τα τελευταία 30 χρόνια

«Νιώθω προδομένος για

όσα επένδυσα στη χώρα»

Η απόφαση για Brexit μου προκάλεσε σοκ και έκπληξη. Ενιωσα προδομένος για όλα τα χρόνια που επένδυσα σε αυτή τη χώρα και για τις προσπάθειες που κατέβαλα. Πρέπει και οι δύο πλευρές να πληρώσουν αυτά που οφείλουν, αλλά και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στη λοιπή Ευρώπη. Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι στο Λονδίνο που απασχολούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ανησυχώ για το πώς θα καλυφθούν οι θέσεις τους αν οι άνθρωποι αυτοί φύγουν. Αυτή η χώρα και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της ήταν όμορφη και προσέφερε πολλές ευκαιρίες, ακριβώς λόγω της πολυμορφίας της. Αισθάνομαι σιγουριά για το μέλλον, αν και πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις τουλάχιστον την προσεχή τετραετία.

Δημήτρης Κρανιώτης

Ετών 30, επικοινωνιολόγος, διευθυντής της εταιρείας Ark4Art. Ζει στο Λονδίνο τα τελευταία εννέα χρόνια

«Ξαφνικά αισθάνομαι

σαν πρόβλημα»

Οσο πλησιάζαμε στο δημοψήφισμα, το άγχος και η αγωνία μου μεγάλωναν. Την ημέρα εκείνη ήμουν στη Βενετία και ξύπνησα ξημερώματα, σίγουρος για την παραμονή. Ακολούθησε παγωμάρα. Μέσα σε μια στιγμή συνειδητοποιείς πως η κοινωνία της οποίας νιώθεις μέλος και για την οποία περηφανεύεσαι σε όλους για το πόσο ανοιχτή είναι, ξαφνικά σε διαχωρίζει και σε κατατάσσει ως το νούμερο ένα πρόβλημά της. Εννέα μήνες μετά, είμαι αισιόδοξος πως το προοδευτικό αντίβαρο της κοινωνίας της Αγγλίας –και ιδιαίτερα του πολυπολιτισμικού Λονδίνου –θα επαναφέρει τις ισορροπίες κοινωνικά και πολιτικά. Δεν νομίζω πως κάποιος θα βγει χαμένος, καθώς δεν συμφέρει συστημικά. Θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι Ελληνες της Αγγλίας θα τα καταφέρουμε, όπως κάναμε πάντα!

Κατερίνα Συρίου

Ετών 40, καλλιτέχνις, ιδρύτρια της εταιρείας Twin Earth Ceramics. Ζει στο Λονδίνο τα τελευταία 20 χρόνια

«Ο,τι είχα δεδομένο αποσταθεροποιείται»

Εχω εργαστεί για φιλανθρωπικά ιδρύματα, ίδρυσα τη δική μου επιχείρηση, συνέβαλα στην εθνική οικονομία, πληρώνω φόρους. Επέλεξα να ζήσω στην Αγγλία διότι είναι μια χώρα φιλελεύθερη, πολυπολιτισμική, με ανοχή στη διαφορετικότητα. Είμαι περήφανη που μπορώ να την αποκαλώ σπίτι μου. Ολα όμως άλλαξαν μετά το Brexit. Ο,τι είχα δεδομένο –κοινωνική αλληλεγγύη, ελεύθερη μετακίνηση, κοινή αγορά –τώρα αποσταθεροποιείται. Είναι ευθύνη μας να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι. Αυτοί που χάνουν είναι όσοι φοβούνται τους αλλοδαπούς, οι άνθρωποι που κυριαρχούνται από την καχυποψία και τη μισαλλοδοξία. Η μόνη μου παρηγοριά είναι τα μηνύματα βρετανών φίλων μου, που με καθησυχάζουν ότι εγώ και όλοι οι υπόλοιποι εξακολουθούμε να είμαστε καλοδεχούμενοι στη χώρα τους και στα μάτια τους.

Λέανδρος Αποστόλου

Ετών 23, μεταπτυχιακός φοιτητής στο London South Bank University. Ζει στο Λονδίνο τα τελευταία έξι χρόνια

«Το Brexit δεν με τρομοκρατεί»

Το Brexit παρότι με φοβίζει όσον αφορά τα ενδεχόμενα γραφειοκρατικά προβλήματα που μπορεί να μου προκαλέσει, δεν είναι κάτι που με τρομοκρατεί ή με αποθαρρύνει ως προς τη διαμονή μου στη Βρετανία, όπως συμβαίνει με άλλους Ελληνες που έχω συναντήσει. Η ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι μέσα σε κρίσεις κάθε τύπου μπορεί να παίζει το κοινωνικοπολιτικό σκάκι με ιδιοφυή ακρίβεια. Η χώρα αυτή έχει τη δυνατότητα και την υποδομή να βγαίνει κυρίαρχη από τις περισσότερες καταστάσεις και ακόμη και στην ήττα φροντίζει να βρίσκεται στην ευνοϊκή πλευρά των πραγμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι το βρετανικό κράτος θα εκμεταλλευτεί το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον του και ενδεχομένως αυτό να ωφελήσει και εμάς.