Διεθνείς έρευνες εναντίον προσώπων που φέρονται να προσπάθησαν να αποκρύψουν περιουσιακά τους στοιχεία και να αποφύγουν να καταβάλουν φόρους, έχουν ξεκινήσει ολλανδοί εισαγγελείς αφού έλαβαν πληροφορία για μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα.

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση των οικονομικών εγκλημάτων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν την Πέμπτη συντονισμένες έρευνες στην Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστραλία.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Βίτσκε Βίσερς δήλωσε ότι πίνακες αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ράβδοι χρυσού, ρευστό και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κατασχεθεί από αρκετούς από τους κατόχους 3.800 λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα, την οποία δεν κατονόμασε.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει δώσει σε άλλες χώρες πληροφορίες για περίπου 55.000 ύποπτους λογαριασμούς στην τράπεζα αυτή.

Οι αρχές της Αυστραλίας ταυτοποίησαν 340 ονόματα με λογαριασμούς στην Ελβετία

Η Αυστραλία ταυτοποίησε περισσότερα από 340 άτομα που είχαν διασυνδέσεις με μάνατζερ ελβετικών τραπεζών, οι οποίοι φέρεται να έχουν προωθήσει και να έχουν διευκολύνει σχέδια φοροαποφυγής, δήλωσε την Παρασκευή ομοσπονδιακός υπουργός.

Πληροφορίες που συνέλεξαν οι αρχές σε μια κοινή διεθνή έρευνα δείχνουν πως οι Αυστραλοί που ταυτοποιήθηκαν διατηρούν «ανώνυμους αριθμημένους λογαριασμούς σε μία ελβετική τράπεζα», δήλωσε η υπουργός Εισοδήματος και Οικονομικών Υπηρεσιών Κέλι Ο’ Ντάιγερ.

«Το γεγονός ότι αυτοί οι λογαριασμοί είναι ανώνυμοι σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί για να κρύψουν την ταυτότητα του κατόχου», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Το μήνυμα από τις έρευνες αυτές καθιστά σαφές πως οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ρίχνουν φως στη υπεράκτια φοροαποφυγή και είναι μόνο ζήτημα χρόνου προτού οι φοροφυγάδες βρεθούν υπό το φως των προβολέων».

Την ερχόμενη εβδομάδα η Ομάδα Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος (SFCT) της Αυστραλίας θα πάρει συνεντεύξεις από υπαλλήλους τραπεζών, φορολογούμενους και δικηγόρους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει προκειμένου να προσδιορίσει κατά πόσον οι Αυστραλοί που ταυτοποιήθηκαν στα δεδομένα απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή ενεπλάκησαν σε εγκληματικές δραστηριότητες, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η ελβετική τράπεζα Credit Swiss ανέφερε πως τα γραφεία της στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Αμστερνταμ ερευνήθηκαν από τις τοπικές αρχές για θέματα που αφορούσαν φορολογικές υποθέσεις πελατών της.

Και η Βρετανία δήλωσε την Παρασκευή πως ξεκίνησε έρευνα έπειτα από πληροφορίες για φοροαποφυγή και ξέπλυμα χρήματος από ένα μη κατονομαζόμενο «παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» και υπαλλήλους του.

«Η πρώτη φάση της έρευνας, η οποία θα δει περαιτέρω, στοχευμένη, δραστηριότητα τις ερχόμενες εβδομάδες, επικεντρώνεται σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους από μέσα από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και σε έναν αριθμό πελατών του», ανέφερε η βρετανική φορολογική αρχή, η Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC).

H HMRC ανέφερε ότι δεν θα δώσει άλλες λεπτομέρειες για την έρευνα καθώς είναι σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, τα γραφεία της Credit Suisse, της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ, αποτελούν αντικείμενο έρευνας των φορολογικών αρχών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η τράπεζα.

Τα γραφεία αυτά, προστίθεται στην ανακοίνωση της τράπεζας που δηλώνει πως «συνεργάζεται», δέχθηκαν «την επίσκεψη» των φορολογικών αρχών των χωρών αυτών.