Στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μάικλ Κράτσιος δηλώνει ότι έχει πάθος με την τεχνολογία, την πολιτική, τα ταξίδια και την Ελλάδα. Πληροφορεί επίσης τους επισκέπτες του σάιτ ότι εργάζεται για το επενδυτικό ταμείο Thiel Capital, ότι του αρέσει η φωτογραφία, ενώ είχε λάμψει ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον όπου επικεντρώθηκε στην Πολιτική Οικονομία, στην Αμερικανική Πολιτική και στις Ελληνικές Σπουδές.
Από χθες, γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Μάικλ Κράτσιος είναι ο μοναδικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Οι άλλοι 24 σύμβουλοι που είχε προσλάβει ο Μπαράκ Ομπάμα και συγκροτούσαν την υπηρεσία επιστήμης και τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, απολύθηκαν. Ο Τραμπ δεν έχει διορίσει ακόμη τους αντικαταστάτες του και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα το κάνει. Ο Μάικλ Κράτσιος που προσέλαβε, πάντως, ήταν πρώην «προσωπάρχης» του Πίτερ Τιλ, επενδυτή και φανατικού υποστηρικτή του αμερικανού προέδρου κατά την προεκλογική περίοδο.
Ούτε αυτός όμως ούτε κάποιος άλλος από την υπηρεσία επιστήμης και τεχνολογίας συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» του Λευκού Οίκου, όπως συνέβαινε με τον Μπαράκ Ομπάμα. «Η εντύπωση που δίδεται είναι ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την επιστήμη και ότι τα επιστημονικά θέματα βρίσκονται χαμηλά στις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου» δηλώνει ο Βιντ Σερφ, αντιπρόεδρος της Google και ένας από τους αρχιτέκτονες του Διαδικτύου. Ο ίδιος σημειώνει ότι η στάση αυτή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σημαντικές συνέπειες.
Είναι ένα κενό που αποτυπώνεται ήδη στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι η κλιματική αλλαγή είναι απάτη της Κίνας και, με εμφανή την περιφρόνησή του απέναντι στην επιστημονική γνώση, τίποτε δεν δείχνει ότι θα αλλάξει εύκολα γνώμη. Αντίθετα όμως από το κλίμα γενικώς, ο Τραμπ δεν μπορεί να αγνοήσει το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται. Εβδομήντα ημέρες μετά την ορκωμοσία του ο αμερικανός πρόεδρος δείχνει να έχει κολλήσει στην άμμο. Η «άμεση κατάργηση» του Obamacare που είχε υποσχεθεί προεκλογικά εξελίχθηκε σε ταπεινωτική ήττα στο υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσο.
Την ίδια τύχη είχαν και οι συνεχείς απόπειρές του να απαγορεύσει στις ΗΠΑ την είσοδο πολιτών από κάποιες μουσουλμανικές χώρες –σε αυτή την περίπτωση, υψώθηκε ανάχωμα από τους δικαστές. Κι όλα αυτά, ενώ την προεδρία του βαραίνει όλο και περισσότερο η σκιά της σχέσης του με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κάπως έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που έχει τόσο χαμηλά ποσοστά αποδοχής στην αρχή της προεδρίας του.
Ασφαλώς δεν εκπλήσσονται όλοι εκείνοι που πίστευαν ότι η προεδρία Τραμπ θα ήταν εξόχως προβληματική. Οπως όμως σημειώνει ο «Εκόνομιστ», θα ήταν λάθος και να επιχαίρουν για τη δικαίωσή τους. Η επερχόμενη σινοαμερικανική Σύνοδος Κορυφής αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ακόμη «απαραίτητη δύναμη». Ενας αδύναμος πρόεδρος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, ειδικά αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, κάποια κρίση στις χώρες της Βαλτικής ή μια σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο.