Τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις του Brexit ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρόκειται να κοινοποιήσει τις προτάσεις της Ενωσης στις κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών.
Στόχος είναι να δοθεί ο τόνος των σκληρών διαπραγματεύσεων των επόμενων δύο ετών, καθώς αναμένεται να δοθούν απαντήσεις στο πώς προτίθεται η ΕΕ να διαπραγματευτεί την «ομαλή αποχώρησή» του Ηνωμένου Βασιλείου, πώς θα περιορίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος για τις επιχειρήσεις, αλλά και πώς θα ανοίξει τον δρόμο για μια στενή μελλοντική σχέση.
Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσιάζοντας το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του Brexit.
«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα.
«Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κ.λπ., στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.
Αφου εγκριθούν οι κατευθυντήριες γραμμές σε Σύνοδο Κορυφής στις 29 Απριλίου, θα ανοίξουν τον δρόμο για τις συνομιλίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες.
Την Τετάρτη, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι «πάτησε το κουμπί» του Brexit.
Οι διπλωμάτες δηλώνουν ότι το προσχέδιο θα εκφράζει την επιμονή των 27 για μια «ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», δηλαδή ότι η Βρετανία θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές της ΕΕ, εάν αρνηθεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών κανόνων και κοινών συνεισφορών στον προϋπολογισμό.
Μετά την επιστολή της Μέι προς τον Τουσκ την Τετάρτη, οι Ευρωπαίου ηγέτες δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι «η Ενωση θα λειτουργήσει ως ένα σώμα και θα προφυλάξει τα συμφέροντά της». Οπως σημείωσαν, «προτεραιότητα θα είναι η μείωση της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη-μέλη».