Τον νόμο με τον οποίο παύει να ισχύει η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι των εθνικών κανόνων παρουσίασε χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι η επιρροή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είναι εμφανής στη βρετανική ακόμη και για πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Οπως αναφέρθηκε σχετικά, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα εξακολουθεί να ισχύει εφόσον αυτή δεν έχει αλλάξει ή τροποποιηθεί στο μεταξύ από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης, επισημαίνουν «οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι να αποτραπεί η δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας ως προς το τι ισχύει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θεωρείται ότι έτσι θα γίνει πιο εύκολο το έργο της Τερίζα Μέι στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το πλαίσιο που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο στόχος, πάντως, δεν είναι εύκολος: αυτό που κυριαρχεί την επόμενη ημέρα της επίδοσης της επιστολής για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ είναι μάλλον η σύγχυση και η ανασφάλεια. Και είναι μια ανασφάλεια η οποία επιτείνεται από τα ομαδικά πυρά που δέχεται η Βρετανία από τους πρώην εταίρους της. Ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε για ακόμη μια φορά ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις για τους Βρετανούς». «Ανέκαθεν λέγαμε ότι η ενιαία αγορά δεν είναι ένα μενού α λα καρτ» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ. «Οι τέσσερις ελευθερίες της είναι αδιαίρετες και αυτό συμπεριλαμβάνει την ελευθερία της μετακίνησης των ανθρώπων. Το Λονδίνο το έχει κατανοήσει αυτό».

Σε πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC: «Δεν με νοιάζουν πια τα συμφέροντα της πόλης του Λονδίνου. Θα ενδιαφερθώ για το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο και τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι» απάντησε όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανάρτησή του στο twitter ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει πλέον είναι «το συμφέρον των υπόλοιπων 440 εκατ. Ευρωπαίων». Εμφανίστηκε μάλιστα ακόμη πιο οξύς απέναντι στο ενδεχόμενο να μπορέσει να επιλέξει η Βρετανία τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς στους οποίους θα συμμετάσχει: «Ακούω καθημερινά ότι επιθυμείτε να παραμείνετε στον ερευνητικό τομέα της Ενωσης. Θέλετε να παραμείνετε όσο πιο κοντά γίνεται στην αγορά. Θέλετε να παραμείνετε στη Γιουροπόλ. Δεν έχω ιδέα από τι αποχωρείτε. Τερίζα Μέι, σε παρακαλώ, πες μου τι σημαίνει φεύγω από την ΕΕ».

Στη γερμανική οργή θα πρέπει να προστεθεί και το γαλλικό άδειασμα από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ξεκαθάρισε στη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν πρωτίστως σε αυτή τη φάση την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και όχι τη σχέση τους. Σε κάθε περίπτωση, η γαλλογερμανική αντίδραση είναι πιθανό να σχετίζεται με αυτό που θεωρήθηκε εκβιασμός από την Τερίζα Μέι: η επισήμανσή της στην επιστολή της ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχει συνεργασία και σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με ανταλλαγή πληροφοριών κ.λπ. Ως διαπραγματευτικό χαρτί υπάρχει ο φόβος ότι θα χρησιμοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση και το θέμα των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που διαβιούν στο Λονδίνο.

«Φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τη σύγχυση στη Βρετανία επιτείνουν δημοσιεύματα ότι η τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της απέναντι στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα στοιχίσει στη χώρα 50-60 δισ. στερλίνες. Ο Ντέιβιντ Ντέιβις αντέκρουσε τις εκτιμήσεις αυτές. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, πήραν φωτιά από τα αρνητικά σχόλια πολιτών.