Ο κύβος ερρίφθη! Ο Μπομπ Ντίλαν κρατάει στα χέρια του από προχθές το πολυπόθητο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η απονομή έγινε στη Στοκχόλμη κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία μόνο των 12 μελών της σουηδικής Ακαδημίας, η οποία τον τίμησε για την ποίησή του «μέσα σε ευδιάθετο κλίμα, με πολλή σαμπάνια» όπως έγραψε στο προσωπικό της μπλογκ η γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους. Η ίδια, πριν από λίγες μέρες, δήλωνε πως προετοιμάζεται για τις συναυλίες του Ντίλαν στη Στοκχόλμη, αφήνοντας πέπλο μυστηρίου για το αν ο 75χρονος τραγουδοποιός θα παραλάμβανε το βραβείο πριν ή μετά τις συναυλίες του.

Τελικά την είδηση επιβεβαίωσε και το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Χόρας Εγκνταλ, όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι SVT αν πράγματι παρέλαβε το βραβείο ο Ντίλαν, με ένα λακωνικό «ναι» χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη βραδιά. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει –προς το παρόν τουλάχιστον –κανένα φωτογραφικό ντοκουμέντο από αυτή την ιστορική συνάντηση. Ο χορός του μυστηρίου, πάντως, γύρω από τον Ντιλαν και το Νομπέλ καλά κρατεί, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε τελικά θα παραδώσει την περιβόητη αλλα απολύτως απαραίτητη «ομιλία αποδοχής» του βραβείου.

Η Ντάνιους μέσα από το μπλογκ της είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα εκφωνηθεί καμιά διάλεξη. Η Ακαδημία έχει λόγους να πιστεύει ότι θα σταλεί στην Ακαδημία μια ηχογραφημένη ομιλία αργότερα». Χωρίς όμως αυτή την ομιλία δεν θα μπορέσει να εισπράξει το χρηματικό έπαθλο που ανέρχεται στα οκτώ εκατομμυρίων κορόνες, δηλαδή 838.000 ευρώ! Ο κορυφαίος τραγουδοποιός έχει υποχρέωση να παραδώσει την ομιλία μέχρι τις 10 Ιουνίου –οπότε ολοκληρώνονται έξι μήνες μετά την τελετή απονομής των βραβείων. Μπορεί μάλιστα να μην έχει καν τη μορφή ομιλίας, αλλά να είναι απλώς ένα τραγούδι.