Ψεκάστε, σκουπίστε, ψηφίσατε. Ολα τα ρεκόρ χρόνου και πρωτοφανούς πολιτικής συνοχής έσπασε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, στο οποίο δεν υπήρξαν εκπλήξεις και αναπάντεχα. Απλώς και μόνον η πανηγυρική συσπείρωση όλων γύρω από τις Θέσεις του Περισσού και την Πολιτική Απόφαση που θα κληθούν να υλοποιήσουν τα μέλη και τα στελέχη του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με επόμενο μεγάλο σταθμό το 21ο Συνέδριο. Και ακόμη περισσότερο να γίνουν οι αποφάσεις του Συνεδρίου κτήμα μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας. Η αίσθηση «μπετόν» για το ιστορικό Κόμμα που το 2018 θα γίνει 100 ετών ήταν κάτι περισσότερο από προφανής, σε μια συγκυρία κρίσιμη για τον λαό και την εργατική τάξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ηδη το μεσημέρι του Σαββάτου (στις 13.00) είχε ολοκληρωθεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ στο Περισσό. Η κορυφαία διαδικασία άρχισε πανηγυρικά την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες με την ομόφωνη ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης και με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου. Και βέβαια με την –όπως αναμενόταν άλλωστε –επανεκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα, στη θέση του γενικού γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος –να θυμίσουμε πως εξελέγη πρώτη φορά το 2013 διαδεχόμενος την Αλέκα Παπαρήγα και πλέον μετράει τέσσερα γεμάτα χρόνια στην κορυφαία θέση. Ομόφωνα επίσης ψηφίστηκαν η Εισήγηση και το Κλείσιμο της ΚΕ του ΚΚΕ αλλά και η Εισήγηση της ΚΕΟΕ (σημαντικό όργανο για τον Περισσό, αφού από εδώ περνούν τα οικονομικά του Κόμματος).

Αλλαγές στα πρόσωπα. Ενδιαφέρον επίσης έχει πως η νέα Κεντρική Επιτροπή έχει περισσότερα μέλη σε σχέση με του 19ου Συνεδρίου. Από 63, τώρα έχουμε 69, ενώ η ΚΕΟΕ παραμένει σταθερά επταμελής. Αν πάλι αναζητάτε ονόματα και ανθρωπογεωγραφία, να πούμε πως η ανανέωση στο στελεχικό δυναμικό φαίνεται πως κερδήθηκε ως στοίχημα. Εδώ έχουμε νέες αφίξεις όπως του γ.γ. του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκου Αμπατιέλου –με όνομα βαρύ σαν Ιστορία από τον θείο του εμβληματικό ναυτεργάτη Αντώνη Αμπατιέλο –και της Βιβής Δάγκα, της Μαρίας Γαβαλά, του Βαγγέλη Μαρούπα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες με επιτυχία ηγείται των οργανωτικών στον Πειραιά, αλλά και του Κυριάκου Ιωαννίδη, με πλούσια εμπειρία στα ζητήματα Παιδείας και Ιδεολογίας. Αν μπορούσαν να καταγραφούν και μερικά πρόσωπα που δεν επανεξελέγησαν, αυτοί είναι ανάμεσα σε άλλους ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και ναυτεργάτης Σάββας Τσιμπόγλου και οι Σήφης Κωτσαντής, Δημήτρης Ζάχαρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάκης Βαρδαλής και η Μαρία Λαμπρινού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω μεταβολές δεν συνιστούν διαφορετικές πλατφόρμες ή ζητήματα διαφωνιών. Να προσθέσουμε επίσης πως στο Συνέδριο μίλησαν 70 μέλη, ενώ υπήρχαν πολλές παρεμβάσεις – προτάσεις, γραπτές και προφορικές.

Πολεμική χωρίς αυταπάτες. Το μεγάλο στοίχημα του ΚΚΕ από εδώ και πέρα είναι η ισχυροποίηση του Κόμματος και οι δεσμοί του με το μαζικό κίνημα. Ας μην ξεχνάμε πως το 2019 θα έχουμε τα 20 χρόνια του ΠΑΜΕ που αποτέλεσε –σύμφωνα με εκτιμήσεις –τον ταξικό μοχλό συσπείρωσης των δυνάμεων που δεν οριοθετούνται από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αν η κομματική οικοδόμηση είναι το ένα επίδικο του Περισσού, το άλλο θα είναι η πολεμική χωρίς αυταπάτες κατά της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και κατά των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς, με τις οποίες δεν πρόκειται να αναζητηθεί καμία πολιτική συμμαχία.