Προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση στη Βενεζουέλα έκανε το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ανακαλώντας προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία θα υποκαθιστούσε το Κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτευση. Η πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά απόφαση των ανώτατων δικαστών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο, εκτός από την ουσιαστική κατάργηση της Βουλής, προέβλεπε και την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών που είχαν εκλεγεί σε νόμιμη εκλογική διαδικασία.

Η απόφαση ανάκλησης ήρθε έπειτα από μεγάλες διαδηλώσεις στο εσωτερικό εναντίον του προέδρου Μαδούρο αλλά και τη διεθνή κατακραυγή. Ιδιαίτερη πίεση άσκησαν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και οι πολλές διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος φάνηκε να αποτέλεσαν τον καταλύτη για την ακύρωση της απόφασης που ελήφθη την περασμένη Τετάρτη.

Οπως έγινε γνωστό, η απόφαση ανάκλησης ήρθε έπειτα από συμφωνία «μεταξύ των κορυφαίων θεσμών της χώρας», εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν στο πλαίσιο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και αποφάσισαν «να ενθαρρύνουν το Ανώτατο Δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθούν η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων», όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ήταν εκείνος που συγκάλεσε επειγόντως το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. Νωρίτερα, είχε διαψεύσει ότι έχει συντελεστεί μια «ρήξη της συνταγματικής τάξης» στη Βενεζουέλα. «Πιστεύω στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφωνιών μέσω του Συντάγματος» είπε ο Μαδούρο, ο οποίος μετά την απόφαση σχολίασε: «Αυτή η αντιπαράθεση τελείωσε».

Σε μια κίνηση που δείχνει πως η κυβέρνηση της πετρελαιοπαραγωγού αυτής χώρας, που όμως αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, έλαβε σοβαρά υπόψη τις διεθνείς αντιδράσεις, ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο συναντήθηκε με ξένους διπλωμάτες και δημοσιογράφους προκειμένου να εξηγήσει την απόφαση και προσπαθώντας να προστατεύσει τον Μαδούρο. Ομως η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έκανε λόγο για υποκριτική υποχώρηση μιας μη δημοφιλούς κυβέρνησης που κατάλαβε ότι είχε ξεπεράσει τα όρια.

«Δεν μπορείς απλά να υποκρίνεσαι ότι ομαλοποιείς την κατάσταση αφότου έχεις προβεί σε πραξικόπημα» κατήγγειλε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, που πρόσθεσε ότι η αρχική απόφαση του δικαστηρίου έδειξε σε όλο τον κόσμο εκείνο που οι Βενεζουελανοί γνώριζαν ήδη, ότι ο Μαδούρο έχει μετατραπεί σε δικτάτορα.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσίως ο Μπόρχες έσκισε το χαρτί με την απόφαση του δικαστηρίου, αρνήθηκε να πάρει μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφάλειας και ηγήθηκε μιας συνεδρίασης των μελών της Βουλής σε πλατεία του Καράκας το Σάββατο. Από το 2015, οπότε και η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακυρώσει σχεδόν όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τους βουλευτές. Το σκεπτικό της απόφασης της περασμένης Τετάρτης ανέφερε ότι αποφασίζεται η ανάληψη των κοινοβουλευτικών εξουσιών από το Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή οι βουλευτές δείχνουν να «αψηφούν» το δικαστήριο.

Η υπαναχώρηση των δικαστών μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των διαδηλώσεων εναντίον του Μαδούρο, όμως η αντίσταση στα αντιδημοκρατικά μέτρα δεν αναμένεται να περιοριστεί, ούτε εντός ούτε εκτός Βενεζουέλας. Η αντιπολίτευση είναι έξαλλη επειδή οι Αρχές έπνιξαν πέρυσι τις προσπάθειες διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να αναγκαστεί ο Μαδούρο να εγκαταλείψει την προεδρία, ενώ ανέστειλαν και τις τοπικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν πέρυσι. Τώρα ζητά να επισπευσθούν οι προεδρικές εκλογές του 2018 και να διεξαχθούν άμεσα οι τοπικές εκλογές –με τη βεβαιότητα ότι το κυβερνών κόμμα θα ηττηθεί.