Τουλάχιστον 254 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εκτεταμένες πλημμύρες στην Κολομβία, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες κάτω από τους τόνους λάσπης που έθαψαν ολόκληρες γειτονιές, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Περισσότεροι από διακόσιοι είναι οι καταγεγραμμένοι τραυματίες.
Η υπερχείλιση αρκετών ποταμών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μοκόα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια, πιάνοντας τους κατοίκους στον ύπνο. Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.
Ο δήμαρχος του Βιλγαρσόν, Τζον Καλντερόν, εκφράζει φόβους ότι κάτω από τη λάσπη και τα συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές θα ανασύρουν κι άλλους νεκρούς. κάνοντας έκκληση για βοήθεια.
Ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος διαβεβαίωσε, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή, πως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην πόλη θα αποκατασταθούν σύντομα.
Αποδίδοντας τη θεομηνία στην κλιματική αλλαγή, ο Σάντος παρατήρησε πως, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η πόλη δέχθηκε σε ένα βράδυ, το ένα τρίτο του νερού που πέφτει σε έναν μήνα.
Η νέα καταστροφή έρχεται μετά τις θανατηφόρες πλημμύρες στο γειτονικό Περού, που στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και προκάλεσαν σημαντικές υλικές καταστροφές.
Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους στις πλημμύρες θα αποζημιωθούν με 6.400 δολάρια έκαστη, ενώ η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης και των κηδειών.
Βοήθεια
Πάνω από επτά τόννοι ιατρικών προμηθειών, πόσιμο νερό κι ηλεκτρικές γεννήτριες έχουν αποσταλεί στην πόλη και 1.292 μέλη σωστικών συνεργείων εμπλέκονται στην αποστολή #TodosconMoncoa (Όλοι για την Μονκόα), όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (SNGRD).
Ολάκερες συνοικίες, στην πλειονότητά τους οικιστικές περιοχές εκτοπισμένων από τον εμφύλιο πόλεμο που επί δεκαετίες έχει διχάσει την Κολομβία, έχουν καταστραφεί.
Η Γαλλία, η ΕΕ, η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός κι η Βενεζουέλα, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των χωρών που έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους στην Κολομβία, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη λύπη της για την «τρομακτική φυσική καταστροφή».
Σήμερα, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που τέλεσε στο Κάρπι (βόρειος Ιταλία), πόλη που είχε πληγεί το 2012 από σεισμό, εξέφρασε «τη θλίψη του για την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία».
«Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί δυναμικές και διαπιστώνουμε σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την έντασή τους, την συχνότητα και το μέγεθος, όπως συνέβη στη Μονκόα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κολομβία Μάρτιν Σαντιάγο.
Ποταμοί λάσπης
Τεράστια η τραγωδία στην Κολομβία, μετά από τους ποταμούς λάσπης στην πόλη Μοκόα της επαρχίας Πουτουμάγιο. Περισσότεροι από 230 οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να βρουν επιζώντες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 234.«Είναι ένας αριθμός που προκαλεί τεράστια θλίψη», είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RCN.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Κολομβίας, άλλοι περίπου 400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την κατολίσθηση λάσπης, ενώ περισσότεροι από 200 αγνοούνται ακόμη.Οι σφοδρές βροχοπτώσεις οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και την κατολίσθηση που σάρωσε 17 συνοικίες της πόλης, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και το Περού, καταστρέφοντας ολοσχερώς τρεις και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε άλλες 14.
Οι διασώστες αναζητούν κάτω από τη λάσπη επιζώντες. Συνολικά, 1.100 στρατιώτες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.Ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος έφθασε στην πόλη για να συντονίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση «καταστροφής» για να επιταχυνθούν οι επιχειρήσεις αρωγής.«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» είπε. «Σπαράζει η καρδιά μου» πρόσθεσε.