Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι πολύ ενοχλητικές και συχνά εξαντλητικές, αλλά ως φαίνεται όταν κάποιος νιώθει μοναξιά τα συμπτώματά του μπορεί να είναι πολύ χειρότερα.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν κατά πόσον τα αισθήματα μοναξιάς μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες που έχει κάποιος να αρρωστήσει βαριά με ίωση, διαπιστώνοντας ότι ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι η έκταση του κοινωνικού ιστού αλλά η ποιότητά του.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Health Psychology,ζήτησαν από 213 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 65 ετών, να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη μοναξιά, τον κοινωνικό περίγυρο και την ψυχική διάθεσή τους.
Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν σταγόνες για τη μύτη για να τους μολύνουν με έναν ιό κοινού κρυολογήματος.
Οι εθελοντές μπήκαν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, στη διάρκεια των οποίων έπρεπε να καταγράφουν τα συμπτώματα (π.χ. συνάχι, πονόλαιμο) που τυχόν θα ανέπτυσσαν, καθώς και να τα βαθμολογούν με μία κλίμακα από μηδέν έως πέντε.
Συνολικά, οι 159 από αυτούς εκδήλωσαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ίωσης.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο (π.χ. φύλο, ηλικία, ψυχική διάθεση), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές ένιωθαν μόνοι δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ίωση.
Είχαν όμως αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν πιο έντονα συμπτώματα απ’ ό,τι όσοι δεν ένιωθαν κοινωνικά απομονωμένοι.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σημασία έχει η ποιότητα των σχέσεων και όχι η ποιότητά τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άντζι Λίροι, κοινωνική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Rice, στο Χιούστον του Τέξας.
«Ενισχύουν επίσης εκείνα προηγούμενων ερευνών που είχαν συσχετίσει τη μοναξιά με σωματικά νοσήματα, δείχνοντας ότι οι ψυχοσωματικοί παράγοντες, όπως το να νιώθει κάποιος απόρριψη, αποκλεισμό ή χωρίς ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά».