Η πολιτική θύελλα που ξεσηκώθηκε για τα έργα και τις ημέρες του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και την Καραϊβική και η οποία ενισχύθηκε από την πλευρά της ΝΔ είναι ενδεικτική της νέας σκληρής αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολουθεί πλέον η Πειραιώς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ήταν και παραμένει κόκκινο πανί για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία στοχεύει με τα πυρά της και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα αναπάντητα ερωτήματα που συνοδεύουν την αποστολή του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, η οποία, όπως προκύπτει, συνδυάστηκε και με απόδραση σε εξωτικούς προορισμούς, καθώς και με επαφές με σκοτεινούς επιχειρηματικούς κύκλους, ανοίγουν έναν νέο κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επιτρέποντας παράλληλα και τη σύμπλευση του αντιπολιτευτικού ευρωπαϊκού τόξου. Εκτός από τη ΝΔ, σφοδρή επίθεση για τη δράση Παππά εξαπέλυσε και Το Ποτάμι, ενώ σχετική ερώτηση υποβάλλει στη Βουλή ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ζητώντας άμεσα εξηγήσεις και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του υπουργού.

Τα νεότερα στοιχεία («Ελεύθερος Τύπος») για το μυστικό ταξίδι του Νίκου Παππά, το 2013 στη Βενεζουέλα, φέρνουν τον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει και στην Καραϊβική με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία, ο οποίος εμπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις και έχει προνομιακές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο. Πρόκειται για τον λιβανέζικης καταγωγής Μαχέντ Χαλίλ, ο οποίος είναι υπό διερεύνηση από τις δικαστικές Αρχές των ΗΠΑ για διακίνηση μαύρου χρήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και –σχολιάζοντας δηκτικά «από τον Τσίπρα στον Μαδούρο ένας Παππάς δρόμος…» –ζήτησε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από την κυβέρνηση να απαντήσει «ποιος πλήρωσε το ταξίδι Παππά». Κατά τη ΝΔ, «η υπουργική σιωπή δείχνει ενοχή».

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ. Η απάντηση του υπουργού ΨΗΠΤΕ θύμισε περισσότερο ένα σουτ της μπάλας στην κερκίδα, παρά αφορούσε την ουσία των καταγγελλομένων: «Περσινά ξινά σταφύλια. Το κόμμα της Novartis, του “Κήρυκα” Χανίων, των κρυμμένων –από το πόθεν έσχες –ακινήτων του Βολταίρου, εσχάτως και του κ. Σημίτη, κάθε φορά που στριμώχνεται φωνάζει “Βενεζουέλα”. Φαίνεται ότι η Προανακριτική για τον κ. Γ. Παπαντωνίου και η Εξεταστική για την Υγεία ανησυχούν κάποιους εντόνως» ήταν η δική του αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, η εξωτική περιπλάνηση Παππά φέρνει ακόμη πιο κοντά το ευρωπαϊκό αντιπολιτευτικό τόξο, όπως διαφαίνεται από τον χορό των αντιδράσεων. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατέθεσε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας να απαντήσει αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τον υπουργό του και για την τυχόν συνέχεια των «σκοτεινών» επαφών μετά τον Ιανουάριο του 2015, ενώ αντιπολιτευτικά πυρά εξαπέλυσε και Το Ποτάμι, απαιτώντας εξηγήσεις.

Η εξέλιξη με τον Νίκο Παππά προφανώς ευνοεί και το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να οδηγήσει στην πολιτική απομόνωση τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά έχει αύριο πολιτικό ραντεβού με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και μεθαύριο με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Μολονότι η εβδομάδα που διανύουμε, πριν από αυτή των Παθών, έχει επικρατήσει να λέγεται «κουφή», το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει με ηχηρό τρόπο στο αίτημα για πολιτική αλλαγή και εκλογές. Η προσδοκία υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ ήταν πως αυτός ο κύκλος επαφών της κομματικής ηγεσίας θα βοηθούσε να καταγραφεί ότι κι άλλες πολιτικές δυνάμεις αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση και συντάσσονται με τη γαλάζια απαίτηση για κάλπες. Αν μάλιστα από τις συναντήσεις αυτές προέκυπτε και κάτι περισσότερο, όπως η δημιουργία ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο στην οδό Πειραιώς. Πάντως, ο απολογισμός από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά κρίνεται ιδιαίτερα θετικός από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως υπογραμμίζεται, και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι για να υπάρξει διέξοδος της χώρας από την κρίση είναι αναγκαίο να φύγει «το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση».

Επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούν πως οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να πετύχουν συγκλίσεις σε όλα τα πεδία, «θα προσφέρουν μόνο οφέλη στην προσπάθεια της ΝΔ να διαμορφώσει ένα ακόμη πιο πιεστικό κλίμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να καταδείξει ότι η δυσαρέσκεια είναι γενικευμένη». Σε αυτή την κατεύθυνση προεξοφλείται ότι θα κινηθούν και οι συναντήσεις με Θεοδωράκη και Λεβέντη. Το Ποτάμι μπορεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές, πολύ περισσότερο με ανοικτή την αξιολόγηση, όμως σε πολλά θέματα ακολουθεί εξίσου σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έχει διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλη κυβέρνηση –έστω κι αν υποδεικνύει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας αντί για προσφυγή σε εκλογές.