Τι κάνεις όταν κινδυνεύεις να γίνεις ο πρώτος υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς που αποκλείεται στον πρώτο προεδρικό γύρο στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας; Οταν παραμένεις καθηλωμένος στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, βλέποντας μάλιστα τον τέταρτο, τον εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, να σε πλησιάζει επικίνδυνα; Βγάζεις από το συρτάρι μια προειδοποίηση που είχες απευθύνει δέκα χρόνια πριν και την «επικαιροποιείς» συνδέοντάς τη δυσοίωνα με την κατάσταση της Ελλάδας…
«Είμαι επικεφαλής ενός κράτους οικονομικά χρεοκοπημένου» είχε διακηρύξει τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική προεδρία, ο Φρανσουά Φιγιόν, φρέσκος πρωθυπουργός τότε. Είχε δεχθεί όμως έντονη κριτική για αυτή του τη δήλωση, μεταξύ άλλων διότι ο Σαρκοζί είχε πάρει τη σκυτάλη από έναν άλλο δεξιό πρόεδρο, τον Ζακ Σιράκ –που είχε μάλιστα παραμείνει στο Ελιζέ συνολικά 12 χρόνια. Και ο Σαρκοζί καθόλου δεν είχε εκτιμήσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα χαρακτήριζε αργότερα απλό «συνεργάτη» του, θεωρούσε εαυτόν «αρχηγό του κράτους».
Δέκα χρόνια αργότερα, ωστόσο, από το ίδιο μέρος, την Κορσική, ο Φιγιόν επανέλαβε το Σάββατο: «Είμαστε ένα χρεοκοπημένο κράτος, με 2.200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους, 30.000 για κάθε Γάλλο. Ενα χρέος που μας υποχρεώνει κάθε μέρα να αναζητούμε δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές, να γονατίζουμε μπροστά σε εκείνους που ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήριζε εχθρούς του. Η Γαλλία είναι σήμερα μια χώρα που μπορεί να ακολουθήσει τη μοίρα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, μια μέρα ακόμη και της Ελλάδας».
Αλλά το αλλοτινό φαβορί δεν σταμάτησε εκεί. Υποστήριξε πως η βούλησή του να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες και να μειώσει το χρέος της Γαλλίας είναι ένας από τους λόγους της «σκευωρίας» που έχει στηθεί εναντίον του –της άσκησης δίωξης εις βάρος του για το διαβόητο πια Penelopegate…
Το πήραν κι άλλοι αλλά δεν μιλάνε…
Να λοιπόν που όταν ο Μάκης Μπαλαούρας έλεγε ότι δεν είναι ο μόνος που έλαβε το επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων, είχε δίκιο. Eτσι αποκαλύφθηκε πως και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης το εισέπραξε, αλλά δεν το χάρισε σε σύλλογο εργαζομένων, όπως έκανε ο συνάδελφός του.
«Επικοινώνησα με το υπουργείο Εργασίας» περιορίστηκε να πει και πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως και άλλοι βουλευτές το έχουν εισπράξει –και μάλιστα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ -, αλλά «δεν έβγαλαν μιλιά» όπως είπε.
Για όσους δεν (τον) θυμούνται, ο Μηταφίδης είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με τη Βενεζουέλα, για την οποία είχε πει κάποια στιγμή στη Βουλή πως είναι κάτι σαν παράδεισος. «Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια, που πριν από την Μπολιβαριανή Eπανάσταση ήταν στο 30%, σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού. Μάλιστα, ο αρμόδιος Οργανισμός του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη Βενεζουέλα ελεύθερη από την πείνα» είχε πει αυτολεξεί.
Φλερτάρουν με μονοψήφιο ποσοστό
Με το μονοψήφιο ποσοστό φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται σε φίλιο Mέσο, τον ιστοχώρο tvxs, που δημιούργησε ο νυν ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί στην πρόθεση ψήφου με 23,9% έναντι 10,6% του κυβερνώντος κόμματος. Προβληματισμό θα πρέπει να προκαλεί στην Κουμουνδούρου και η παράσταση νίκης, στην οποία η ΝΔ φτάνει το 76%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν τα πάει καλύτερα ούτε στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, η οποία κυμαίνεται στο 28% και έρχεται σε αντίθεση με το αντίστοιχο συντριπτικό 82% της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τα άλλα, η δημοσκόπηση της Palmos δείχνει πεντακομματική Βουλή, με τη ΧΑ να συγκεντρώνει μόλις το 4% της πρόθεσης ψήφου, τη ΔΗΣΥ το 4,2% και το ΚΚΕ το 5,9% -ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Eνωση Κεντρώων δεν φτάνουν το όριο του 3%. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 17,2%, ενώ ένα ανησυχητικό 12,1% δηλώνει πως έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει στις εκλογές.
Τελευταία Νέα