Στα Τρίκαλα στα δυο στενά βρέθηκε όπως ξέρουμε την Κυριακή 19 Μαρτίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, του οποίου είναι γνωστός ο θαυμασμός για την Ελλάδα (θέλει να την ταξιδέψει παντού, έχει δηλώσει), την οποία έχει επισκεφθεί στο παρελθόν ως τουρίστας.

Η επίσκεψή του τον ενθουσίασε και χθες ανέβασε στο twitter του ένα κείμενο για τη «smart city of Trikala». Εγώ λοιπόν φιλοξενώ σήμερα τη φωτογραφία που αποτυπώνει έναν από τους λόγους της αγάπης του για την πόλη: τρικαλινοί μουσικοί τον μύησαν στο θαυμαστό σύμπαν του συμπατριώτη τους Βασίλη Τσιτσάνη και έπαιξαν προς τιμήν του τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», με τον ενθουσιασμένο Πάιατ να ρωτά για «τις πηγές έμπνευσης του Τσιτσάνη».

Και επειδή Τσιτσάνης ξεροσφύρι δεν λέει, μαθαίνω ότι ο πρέσβης γεύτηκε και ντόπιο λουκάνικο ρωτώντας πάλι για τα υλικά που το κάνουν ξεχωριστό: «Ντόπιο τρικαλινό χοιρινό κρέας και έντερο και ντόπιο πράσο», όπως τον διαφώτισαν οι «καλλιτέχνες» κρεοπώλες της πόλης.

Να γυρίσω δύο εβδομάδες πίσω, για να θυμίσω την αφορμή της παρουσίας Πάιατ στη θεσσαλική πόλη. Παραβρέθηκε λοιπόν στην τελετή παράδοσης βεβαιώσεων σε 42 μαθήτριες που μετείχαν στο πρόγραμμα «Code Girls 2», ενός προγράμματος που για δεύτερη χρονιά υλοποιήθηκε στα Τρίκαλα, με 42 συμμετέχουσες, από το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού Ματαρόα, με τη συνδιοργάνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων.

Ο Πάιατ, μάλιστα, κάθησε μαζί τους και με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στα θρανία. Εκεί είδαν στην πράξη το επίπεδο στο οποίο έφτασαν τα κορίτσια των Τρικάλων, μετέχοντας σε διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρεμπέκα Φονγκ, ο πρέσβης επισκέφθηκε και το δημαρχείο, όπου ενημερώθηκε από τον Παπαστεργίου για το προφίλ του δήμου σε επίπεδο οικονομικό και επιχειρησιακό.

Ο αμερικανός επίσημος έδειξε ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον για την αναθέρμανση των σχέσεων της πόλης με την αδελφοποιημένη αμερικανική πόλη Τουσόν στην Αριζόνα. Στο πλαίσιο αυτό έμαθα ότι με ορίζοντα την 23η Οκτωβρίου 2019, όταν θα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τις εκδηλώσεις αδελφοποίησης στα Τρίκαλα, θα υπάρξει ένας ειδικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις με τη συνδρομή των Ελλήνων της Τουσόν και τη συμπαράσταση της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ.