Με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου (!) αναμένεται να συνδεθούν με το γρήγορο Ιντερνετ ορισμένες αγροτικές περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο του έργουτου Αγροτικού Ιντερνετ (Rural Broadband) που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) και ιδιώτες αναδόχους.

Το Αγροτικό Ιντερνετ πρόκειται να καλύψει 5.493 χωριά και οικισμούς της χώρας με περισσότερους από 525.000 κατοίκους που βρίσκονται σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας.

Βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, η εγκατάσταση – λειτουργία της ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής στις «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της ελληνικής επικράτειας, επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, τουλάχιστον από πλευράς όλων των αναδόχων, με αποτέλεσμα σε πλήρη λειτουργία να τεθούν ώς τον ερχόμενο Ιούνιο μόνο τα δύο από τα τρία τμήματα του έργου που ανέλαβε ο ΟΤΕ.

Ηδη οι πρώτες γρήγορες συνδέσεις του Rural Broadband που υλοποιεί ο ΟΤΕ άρχισαν να λειτουργούν εμπορικά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκατοντάδες οικισμοί έχουν πρόσβαση σε συνδέσεις VDSL και σε ταχύτητες έως 50 Mbps μέσω των δικτύων του ΟΤΕ. Οι νέες ταχύτητες Ιντερνετ ενεργοποιούνται σταδιακά στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο έργο, ενώ θα είναι διαθέσιμες στο σύνολο των 2.247 οικισμών που έχει αναλάβει να καλύψει ο ΟΤΕ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Αναλυτικά, το Rural Broadband του ΟΤΕ αναπτύσσεται:

n Σε 804 οικισμούς των Νομών Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χίου.

n Σε 1.443 οικισμούς των Νομών Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνης και Χανίων.

Η Intrakat

Αντίθετα, προβλήματα εντοπίζονται στο έργο που ανέλαβε η Intrakat και αφορά περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νότιας Ηπείρου, της Εύβοιας και των Κυκλάδων.

Η Intrakat δεν χρησιμοποίησε παντού οπτικές ίνες, αλλά συνδυασμό οπτικών ινών με μικροκυματικές ζεύξεις ασύρματης πρόσβασης, οι οποίες απαιτούν χρονοβόρες αδειοδοτήσεις κεραιοσυστημάτων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα πρέπει να εγκαταστήσει συνολικά 285 κεραίες. Ομως, για την αδειοδότηση των κεραιών αυτών ακολουθείται η ίδια διαδικασία που αφορά και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Το αποτέλεσμα είναι μέσα στον τελευταίο ενάμισι χρόνο να έχουν αδειοδοτηθεί μόλις 20 κεραίες (!), καθώς τα κατά τόπους δασαρχεία και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν ή αρνούνται να δώσουν την έγκρισή τους για την εγκατάσταση των κεραιών.

Η εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις άλλαξε τον σχεδιασμό της και αντί για κεραίες εγκαθιστά πλέον οπτικές ίνες. Ωστόσο, για τις περιοχές που θα πρέπει να καλυφθούν με μικροκυματικές ζεύξεις το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους δεν μπορεί να προβλεφθεί! Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το εν λόγω έργο θα καθυστερήσει τουλάχιστον έναν χρόνο (μπορεί και περισσότερο αν δεν λυθούν τα προβλήματα της αδειοδότησης των κεραιών), ενώ πλέον έχει περάσει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο – γέφυρα με χρηματοδότηση ύψους 53 εκατ. ευρώ.

Το Rural Broadband της Intrakat αναπτύσσεται σε 1.411 οικισμούς των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκίδας.

Η Cyta

Η Cyta Ελλάδας διευρύνει την παροχή των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τον πρώτο εναλλακτικό πάροχο που αξιοποιεί τις δυνατότητες του έργου Rural Broadband, εισερχόμενη στις εμπορικά ανεκμετάλλευτες έως τώρα απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Yπενθυμίζεται ότι η θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριοποίηση από την περιφέρεια.

Ειδικότερα, με τα νέα πακέτα της Cyta (με 32,50 ευρώ τον μήνα) κάτοικοι και επιχειρήσεις που εδρεύουν σε απομακρυσμένους οικισμούς των Νομών Ξάνθης στη Βόρεια Ελλάδα και Ηλείας, Ρεθύμνου και Χανίων στη Νότια Ελλάδα μπορούν πλέον να αποκτήσουν VDSL 2play με ταχύτητες download έως 50 Mbps και upload έως 30 Mbps.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών της Cyta σε κάθε περιοχή παρέχονται στο: www.cyta.gr/rural.