Ανησυχεί για τη Βόρεια Κορέα, θεωρεί το Brexit καλό για τη Βρετανία και ακόμα καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει βέβαιος για συμφωνία με την Κίνα και διευκρινίζει ότι δεν έχει κάτι με την Ανγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι απλώς δεν άκουσε την προτροπή των φωτογράφων να κάνουν χειραψία. «Νωρίτερα, είχαμε ανταλλάξει πέντε χειραψίες» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» –κι ας μην τον πιστεύει κανείς ότι απλώς δεν άκουσε.

Καθώς οδεύει προς τη συμπλήρωση 100 ημερών στον Λευκό Οίκο ο 70χρονος μεγιστάνας, ο πρώτος πρόεδρος στην 230χρονη ιστορία των ΗΠΑ που δεν είχε εκλεγεί νωρίτερα σε οποιαδήποτε αιρετή θέση και έχει αλλάξει πέντε φορές την κομματική του τοποθέτηση, κλήθηκε από τους δημοσιογράφους της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας να απαντήσει πρώτα απ’ όλα αν μετανιώνει για κάποια από τα επιθετικά tweets που έχει γράψει. «Δεν μετανιώνω για κάτι, επειδή δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Αν γράφεις εκατοντάδες tweets και πού και πού γίνεται και κάνα φάλτσο, ε, δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα». Σπεύδει μάλιστα να υπενθυμίσει ότι έχει 100 εκατ. followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ξεκάθαρο: αυτός ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τον εαυτό του εξπέρ στην επικοινωνία με τις μάζες.

Αυτό, πρώτα απ’ όλα. Και κατόπιν τα υπόλοιπα. Η συνεργασία των ΗΠΑ, για παράδειγμα, και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι. Αν από κάτι μπορεί να χαρακτηριστεί η θητεία Τραμπ μέχρι τώρα είναι η μη προβλεψιμότητα. «Πιστεύω στις συμμαχίες» δηλώνει. «Πιστεύω στις σχέσεις και στις συνεργασίες. Ομως οι συμμαχίες δεν έχουν πάντα δουλέψει υπέρ μας». Για συμμάχους όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, αυτή η στάση της νέας κυβέρνησης είναι ανησυχητική, καθώς ανατρέπει τη μεταπολεμική τάξη –από τη Δυτική Ευρώπη έως τη Χερσόνησο της Κορέας.

Αυτό το θέμα και τη δήλωση του Τραμπ ότι «αν η Κίνα δεν λύσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας θα το κάνουμε εμείς», επέλεξε η εφημερίδα να βάλει πρωτοσέλιδο. Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να εξαλείψει την πυρηνική απειλή της Πιονγιάνγκ, σε περίπτωση που η Κίνα δεν αυξήσει την πίεσή της προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει εξελιχθεί στην πιο άμεση απειλή για τη χώρα του, λόγω της προόδου που έχει σημειώσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η εφημερίδα ερμηνεύει τις δηλώσεις αυτές ως «τελεσίγραφο» προς το Πεκίνο, σημειώνοντας ότι πλέον οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης εναντίον της Βόρειας Κορέας. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή τους στην Φλόριδα στα τέλη της εβδομάδας.

Βέβαια, «θα συζητήσουμε και άλλα πράγματα» παρατηρεί ο πρόεδρος που θα φιλοξενήσει τον κινέζο ηγέτη στο εντυπωσιακό θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο (φυσικά δικής του ιδιοκτησίας). Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αγγίζει τα 347 δισ. δολάρια –και μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ ήταν να αλλάξει αυτή την αναλογία αλλά και συνολικά τη σχέση με το Πεκίνο. Η γλώσσα του όμως τώρα πια δεν είναι τόσο σκληρή. «Εχω μεγάλο σεβασμό για την Κίνα. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν κάναμε κάτι πολύ εντυπωσιακό και καλό με τον πρόεδρο Σι για τις χώρες μας».

«Δεν μιλάω απλώς»

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν μπλοφάρει. «Εχουμε πολύ, πολύ σοβαρά προβλήματα στον κόσμο σήμερα. Δεν μιλάω απλώς.Οι ΗΠΑ μιλούν εδώ και πολύ καιρό και κοιτάξτε πού καταλήξαμε, φτάσαμε στο πουθενά. Ολα αυτά που σας λέω τώρα δεν είναι απλά λόγια. Από την άλλη όμως δεν πρόκειται να σας πω τι θα κάνω».