Τα τρία τέταρτα των συναλλαγών μέσα στην ευρωζώνη εξακολουθούν να γίνονται με μετρητά, όπως αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομία, παρά τη μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Με τα λόγια αυτά ο Ντράγκι καθησυχάζει ώς έναν βαθμό τους Γερμανούς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα θεωρούν πως η ΕΚΤ έχει βάλει στόχο να μειώσει σημαντικά τη χρήση μετρητών ευνοώντας άλλες μορφές πληρωμών.

Οι αντιδράσεις των Γερμανών – πολιτών αλλά και της κεντρικής τράπεζας της χώρας – ξεκίνησαν όταν στα τέλη του 2016 η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για να καταπολεμηθούν οι δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό φόβισε τους Γερμανούς που θεώρησαν ότι διακυβεύεται η ελευθερία των πολιτών να έχουν στα χέρια πολλά μετρητά. Η ΕΚΤ θέλησε να δικαιολογήσει την απόφασή της αυτή επισημαίνοντας ότι έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις όπου χαρτονομίσματα των 500 ευρώ χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες, κακοποιούς, αλλά και από το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα.

Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της πρεμιέρας του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, ο Ντράγκι ανέφερε ότι «ακόμη και στην

ψηφιακή εποχή που ζούμε, τα μετρητά εξακολουθούν να παραμένουν πολύ σημαντικά για την οικονομία μας».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσέθεσε ακόμη ότι σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σύντομα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 75% όλων των πληρωμών σε σημεία συναλλαγών μέσα στην ευρωζώνη γίνονται με μετρητά. Οσον αφορά τη συνολική αξία των συναλλαγών, με μετρητά εξακολουθεί να γίνεται το 50%

της αξίας αυτής, προσέθεσε ακόμη ο ίδιος.