Οι άνθρωποι που παίρνουν για πολύ καιρό αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Μάλιστα η συσχέτιση αυτή δεν αφορά μόνο τους μεσήλικες και ηλικιωμένους, αλλά και τους νεαρούς ενήλικες.
Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 16.642 εθελόντριες ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον μία κολονοσκόπηση.
Οι 1.195 από αυτές είχαν πολύποδες στο παχύ έντερο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες είχαν πάρει αντιβιοτικά για δύο ή περισσότερους μήνες σε ηλικία 20-39 ετών είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από πολύποδες εντέρου, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως ιστορικό παρατεταμένης λήψης αντιβιοτικών.
Αντίστοιχα, όσες είχαν πάρει επί δύο ή περισσότερους μήνες αντιβιοτικά σε ηλικία 40-59 ετών, είχαν 69% μεγαλύτερο κίνδυνο να φέρουν πολύποδες στο έντερό τους.
Η παρατεταμένη λήψη αντιβιοτικών κατά την τελευταία τετραετία πριν την εξέταση δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, ενώ η συσχέτιση της παρελθούσης χρήσης με τους πολύποδες αφορούσε όλα τα είδη τους, ανεξάρτητα από το είδος των κυττάρων τους, τον αριθμό τους και το μέγεθός τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσχέτιση οφείλεται στις επιδράσεις των αντιβιοτικών στη χλωρίδα του εντέρου, δηλαδή στις αποικίες των ωφέλιμων βακτηρίων που εκ φύσεως περιέχονται στο παχύ έντερο.
Είναι καλά γνωστό ότι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος δεν ξεχωρίζουν τα ωφέλιμα από τα επιβλαβή βακτήρια, με συνέπεια να τα εξολοθρεύουν όλα και έτσι διαταράσσεται η μικροβιακή ισορροπία στο έντερο.
Οι πολύποδες του εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι που προσβάλλουν το 15-20% των ενηλίκων και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνήθως όμως συνιστάται να αφαιρούνται, διότι μερικές φορές εξαλλάσσονται και εξελίσσονται σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gut.