Λειψό μελόδραμα

«Η μυστική γραφή»: Μπορεί η Ιρλανδία να παρέμεινε ουδέτερη σε ό,τι αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε ή την ασφυκτική διπλωματική πίεση των ΗΠΑ), ταυτόχρονα όμως είχε έναν άλλο πόλεμο να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της. Η χώρα με άλλα λόγια βρισκόταν σε μια παράξενη, ιδιόρρυθμη συνθήκη, όπου όλοι ήταν «εχθροί», ειδικά εκείνοι που συνεργάστηκαν με τον βρετανικό στρατό ενάντια στους Ναζί. Τίποτα όμως δεν «περνά» στην οθόνη, σε αυτό το μελόδραμα του Τζιμ Σέρινταν (σκηνοθέτη του «Εις το όνομα του πατρός»!) όπου και ξεδιπλώνεται η ιστορία της Ρόουζ που, 50 χρόνια πριν, βρέθηκε σε ψυχιατρική κλινική επειδή αγάπησε έναν τέτοιο ιρλανδό στρατιώτη. Μένουν οι υπέροχες, είναι η αλήθεια, ερμηνείες των Ερικ Μπάνα, Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Ρούνι Μάρα σε ένα φιλμ που φιλοδοξεί μονάχα να συγκινήσει, και όχι να προβληματίσει. Και το πρώτο όμως, αποτελεί επίτευγμα των ηθοποιών και μόνο.

Βαθμοί: 4

Επιτέλους, γνήσια δράση

«Αδίστακτοι»: Υπήρξε που λέτε μια εποχή που το αμερικανικό κινηματογραφικό προϊόν δεν «καπέλωνε» με μιας κάθε κινηματογραφική αίθουσα ανά τον κόσμο. Γιατί ψυχαγωγία προσέφεραν και οι γαλλικές, αλλά και οι ιταλικές περιπέτειες (που είχαν τους ξεχωριστούς τους αστέρες –τον Ζαν Πολ Μπελμοντό ή τον Φράνκο Νέρο). Το «Braquers» είναι μια επιστροφή σε εκείνα τα χρόνια, και αυτό το μαρτυρά με μιας η αφήγησή του: η ταινία διαρκεί μετά βίας 90 λεπτά, είναι ταχύτατη, δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά (δεν μοιράζει δηλαδή «κοινωνικά μηνύματα» όπως πολλές παριστάνουν) και εκπληρώνει στο έπακρο τις ψυχαγωγικές της προθέσεις. Εδώ, ο Γιανί, ο Ερίκ, ο Νασέρ και ο Φρανκ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα ληστών σε ολόκληρη την περιφέρεια του Παρισιού που, δυστυχώς, θα βρεθεί υπό τη δούλεψη των βαρόνων ναρκωτικών της πόλης. Και οι συγκρούσεις αρχίζουν…

Βαθμοί: 5

Χαριτωμένο καρτούν

«Αρχηγός από κούνια»: Δεν τίθεται ερώτημα για το ποιος είναι το αφεντικό σε αυτή την οικογένεια. Από τη μέρα που κατέφθασε ο μικρός του αδελφός, ο επτάχρονος Τιμ ήξερε ότι αυτό το μωρό θα ήταν μπελάς. Ομως, καθώς ο Τιμ αρχίζει μια αποστολή για να κάνει την αγάπη των γονιών και πάλι δική του και μόνο δική του, ανακαλύπτει μια μυστική συνωμοσία που απειλεί να καταστρέψει την ισορροπία της αγάπης στον κόσμο! Οι φωνές των Αλεκ Μπόλντγουιν, Λίζα Κουντρό, Στιβ Μπουσέμι και Πάτον Οσβαλτ δίνουν τον τόνο σε αυτό το χαριτωμένο καρτούν που βλέπεται πολύ ευχάριστα. Η σεναριακή εξέλιξη του όμως σύντομα προδίδει τον αρχικό «ανατρεπτικό» του τόνο.

Βαθμοί: 5

Βαρύγδουπο κενό

«Η πόλη της σιωπής»: Η Αντζελα Ισμαήλου έρχεται στη μυθοπλασία έπειτα από ένα πιασάρικο ντοκιμαντέρ («Great Directors») και το αποτέλεσμα, δυστυχώς, μόνο θετικό δεν είναι: η ιστορία της (ένας ιερέας και ένας… ταυρομάχος ξυπνούν μνήμες από το τραυματικό παρελθόν μιας γυναίκας που ζει απομονωμένη στη Πάτμο) είναι δοσμένη με έναν μουντό μελοδραματισμό και έναν ασφυκτικό στόμφο, λες και κάθε λέξη κουβαλά δραματουργική αξία. Το τελικό αποτέλεσμα, φάλτσο σχεδόν σε κάθε επίπεδο.

Βαθμοί: 1

Η κατάντια του «indie»

«Colossal»: Για κάποιο λόγο τούτο εδώ το δήθεν «χαριτωμένο» και «παράδοξο» φιλμ βρέθηκε στο Φεστιβάλ του Σαντάνς, κάτι που μαρτυρά πολλά για τη διοργάνωση, αλλά και το «εναλλακτικό» αμερικανικό σινεμά σήμερα. Στο στόρι, η Γκλόρια ανακαλύπτει με τρόμο ότι ένα αδηφάγο τέρας, που βρίσκεται στη Σεούλ, μιμείται κάθε της κίνηση σε καταστροφικό βαθμό! Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον άνδρα που τη διεκδικεί ερωτικά. Ολα αυτά, με μπόλικο χιούμορ –που όμως μένει στο επίπεδο των διαλόγων. Κινηματογραφικά μιλώντας, πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο. Πρωταγωνιστεί η Αν Χάθαγουεϊ παρακαλώ.

Βαθμοί: 2