Η Κάλλια Παπαδάκη, η Καρολίνα Μέρμηγκα και η Μαρία Ξυλούρη περιλαμβάνονται από χθες στη βραχεία λίστα συγγραφέων για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Prize for Literature) για το 2017. Η Κάλλια Παπαδάκη είναι υποψήφια με τους «Δενδρίτες» της (εκδόσεις Πόλις, 2015), που είναι και το πρώτο μυθιστορηματικό έργο της. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ τη δεκαετία του 1980 πηγαίνοντας πίσω μέχρι την ποταπαγόρευση και το κραχ στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Δύο γενιές Ελλήνων βιώνουν την άνοδο και την πτώση του αμερικανικού ονείρου, τη διάψευση των προσδοκιών και τη ματαίωση των σχεδίων τους.
Η Καρολίνα Μέρμηγκα προκρίθηκε χάρη στο βιβλίο «Ο Ελληνας γιατρός» (εκδόσεις Μελάνι, 2017). Στο πεζογράφημά της με επίκεντρο την προσωπική ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Μ. (1874-1941) ξετυλίγεται η άνθηση της αθηναϊκής αστικής τάξης με τις χάρες και τις αδυναμίες της, οι πόλεμοι και οι πολιτικές διαμάχες που έσκισαν τη χώρα στα δύο, οι βαθιές πληγές και οι μεγάλες στιγμές δόξας της Ελλάδας.
«Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» (εκδόσεις Καλέντη, 2015) με το οποίο η Μαρία Ξυλούρη επιλέχθηκε στον βραχύ κατάλογο υποψηφίων για την ευρωπαϊκή λογοτεχνική διάκριση ξεχώρισε για τον μαγικό ρεαλισμό του. Η κοινότητα του Νιόφυτου που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο μετακινείται όλο και πιο κοντά στη θάλασσα όσο περισσότερο τουριστική γίνεται, και από ήσυχο ορεινό χωριό μετατρέπεται σε μια κοινωνία ξεστρατισμένη ενώ παράλληλα η «Νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» σ’ ένα ψαγμένο θρίλερ με κυρίαρχο το μεταφυσικό στοιχείο.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Μέλη της Επιτροπής για τοΕυρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίαςγια το 2017 είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο εκδότης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο 2014 Μάκης Τσίτας, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Το βραβείο, που θα απονεμηθεί στις23 Μαΐουστις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών σε συγγραφείς από τις οποίες θα δοθεί το βραβείο το 2017,αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο. Στηρίζεται δε από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), στο Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.