Τέλος καλό, όλα καλά: όσοι βουλευτές πήραν κατά λάθος το πολυσυζητημένο βοήθημα του Δεκεμβρίου, «το επανακατέθεσαν σε λογαριασμούς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Και πώς έγινε αυτό; Ανακάλυψαν ποιοι βουλευτές είχαν πάρει το επίδομα, τους ενημέρωσαν, τους έστειλαν «κωδικούς πληρωμής» και οι βουλευτές επέστρεψαν τα χρήματα; Δύσκολο μου φαίνεται να έχει γίνει κάτι τέτοιο, τόσο γρήγορα. Κάπως σαν τη χθεσινή αστραπιαία επιδρομή της Αστυνομίας στο Φάληρο μοιάζει –με τη γελοία κατάληξη της διαφυγής του ληστή που είχε κρυφτεί σε ντουλάπα.

Και με όσους από τους βουλευτές δήλωσαν πως τα μοίρασαν οι ίδιοι όπου ήθελαν με βάση την αριστερή και φιλόπτωχη συνείδησή τους τι έγινε; Εστειλαν οι βουλευτές τους κωδικούς πληρωμής στους ευεργετηθέντες να τα στείλουν πίσω; Ή τα επέστρεψαν οι ίδιοι οι βουλευτές, έγιναν κατά 300 ευρώ φτωχότεροι αλλά πλουσιότεροι κατά την αριστεροσύνη;

Είναι αστείο φυσικά να γίνεται συζήτηση για 300 ευρώ που πήραν κάποια στιγμή άνθρωποι, βουλευτές ή άλλοι, που αμείβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ τον μήνα και για τούτο δεν τους ενδιαφέρει η κατά 70% περικοπή των συντάξεών τους. Υποθέτω πως ούτε καν πρόσεξαν πως υπήρχαν 300 ευρώ επιπλέον στον λογαριασμό τους –και αν τα είδαν, θα σκέφθηκαν πως κάποια επιστροφή «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ήταν και δεν ασχολήθηκαν.

Τα επέστρεψαν, δεν τα επέστρεψαν, δεν έχει απολύτως καμία σημασία: αυτό που μένει είναι η προσπάθεια του υπουργείου να λευκάνει κυβερνητικούς βουλευτές από τον σπίλο ότι «εξαπάτησαν» το Δημόσιο –αλλά μακάρι όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική να είχαν στόχο να «κλέβουν» 300 ευρώ τον χρόνο.

Μακάρι, με την επανακατάθεση και την ενίσχυση της κάβας του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά µερικές χιλιάδες ευρώ, να φθάναμε κοντύτερα σε ευτυχές τέλος του τζόγου της διαπραγμάτευσης. Αλλά και πολλαπλασίως πολλαπλάσια αν επιστραφούν, η ζημιά που έγινε τον Δεκέμβριο με το φιλοδώρημα του Αλέξη Τσίπρα δεν αναστρέφεται. Γιατί έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στον νου της πάρεξ δημαγωγία και ψήφους –το επιβεβαίωσε άλλωστε και το γεγονός ότι το φιλεύσπλαχνο φιλοδώρημα δόθηκε και σε πλουσίους.

Ενισχύθηκε λοιπόν η άποψη των λοιπών παικτών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση σαν χαρτοκλέφτη –την προσέχουν. Και αν ακόμη βρει ντουλάπα να κρυφτεί, το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξει σκελετός, σαν αυτούς που έχουν αφήσει εκεί άλλοι προκάτοχοί της.