Δύο 24ωρα μετά το άνοστο δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί, στο οποίο είχε διαπιστωθεί πως το έδαφος δεν είναι ακόμη πρόσφορο για επανέναρξη των συνομιλιών, αιφνιδιαστικά χθες το απόγευμα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ανακοίνωσε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία μπαίνει και πάλι σε τροχιά τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου.
Ο νορβηγός διπλωμάτης επέλεξε να ανακοινώσει –για την ακρίβεια να τουιτάρει –την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών την ώρα που ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντούσε στις Βρυξέλλες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, το τάιμινγκ που επέλεξε ο Αϊντα να ανακοινώσει το ξεπάγωμα του διαλόγου δεν είναι τυχαίο και συνδέεται άμεσα με τη συνάντηση Ακιντζί – Γκουτέρες στη βελγική πρωτεύουσα.
Κατά μια εκδοχή –που επιβεβαιώνεται και από τους διαλόγους οι οποίοι διαρρέουν από τα Ηνωμένα Εθνη –ο Γκουτέρες φέρεται να πίεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να καθήσει και πάλι στο τραπέζι με το επιχείρημα ότι θα χρεωθεί αποκλειστικά το ναυάγιο και με δεδομένο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να ζητά την επιστροφή στις συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αποκλείουν το σενάριο η ημερομηνία να είχε κλειδώσει ήδη από την Κυριακή και για αδιευκρίνιστους λόγους η ανακοίνωσή της να έγινε χθες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του χθες το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος για την τροπή που πήρε το κυριακάτικο δείπνο. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού επιβεβαιώνεται και από όσα είπε ο ίδιος ο Αϊντα, σύμφωνα με τον οποίο η ημερομηνία συμφωνήθηκε ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν το δείπνο της περασμένης Κυριακής.
Το παιχνίδι Ακιντζί. Και ενώ η εξέλιξη προκάλεσε ευφορία στη Λευκωσία, με τον Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή, ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε σαφώς πιο συγκρατημένος. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα κρίνουν αν θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, παραπέμποντας ξεκάθαρα στην απόφαση που θα λάβει την Παρασκευή η κυπριακή Βουλή αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σαφές τι θα συμβεί αν η πρόταση του ΔΗΣΥ περί «διόρθωσης του λάθους» –που συνιστά προαπαιτούμενο για τον Ακιντζί –δεν περάσει από την Ολομέλεια.
Οι απαιτήσεις Ακιντζί ακόμα και στο και πέντε της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέονται με έναν ακόμη παράγοντα: το τουρκικό δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου.
Κατά μια ερμηνεία, η απόφαση του Ακιντζί να συναινέσει στο ξεπάγωμα των συνομιλιών πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ερντογάν προβάλλοντας ένα πακέτο προϋποθέσεων, επιβεβαιώνει το παιχνίδι των καθυστερήσεων που έχει επιλέξει να παίξει μέχρι το δημοψήφισμα, χωρίς παράλληλα να τραυματίσει την πολιτική του εικόνα και να χρεωθεί το αδιέξοδο.
Δεν είναι τυχαίο, αλλωστε, ότι μετά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα βρεθεί στην Αγκυρα προφανώς για να ενημερώσει και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις του. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα επι των πραγματικών προθέσεων των τουρκοκυπρίων και επιμένουν να συστήνουν υπομονή μέχρι τις 16 Απριλίου. Δίνουν δε έμφαση στην επίσκεψη του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον αύριο στην Αθήνα αφού το Ηνωμένο Βασίλειο –μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις –διεκδικεί αναβαθμισμένο αυτήν τη φορά ρόλο στις εξελίξεις που έπονται στο Κυπριακό. Με αυτά τα δεδομένα, η αυριανή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.