Η έκθεση σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και η ταυτόχρονη σωματική καταπόνηση αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί η καρδιοπάθεια αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των εν ενεργεία πυροσβεστών, προκαλώντας το 45% των ετήσιων θανάτων μεταξύ τους, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, μελέτησαν 17 μη καπνιστές και υγιείς πυροσβέστες, οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο εικονικές κατασβέσεις πυρκαγιών που «εκδηλώθηκαν» επτά ημέρες η μία από την άλλη.
Η άσκηση απαιτούσε να εκτεθούν σε θερμοκρασίες έως 400 βαθμούς Κελσίου, καθώς προσπαθούσαν να κατεβάσουν ένα «θύμα» βάρους περίπου 80 κιλών από ένα διώροφο κτήριο.
Πέραν των κλασικών πυροσβεστικών στολών, οι πυροσβέστες ήταν εφοδιασμένοι με συσκευές παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας τους, οι οποίες μισή ώρα πριν αρχίσει η άσκηση και για τις επόμενες 24 ώρες κατέγραφαν συνεχώς τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεσή τους. Πριν και μετά την άσκηση, εξ άλλου, υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις.
Στόχος ήταν να εξακριβωθεί εάν ανέπτυσσαν ενδείξεις καρδιακής καταπόνησης, που θα μπορούσαν να μειώσουν την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ και γενικότερα την καρδιακή λειτουργία.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες αποκάλυψαν άγνωστες έως τώρα διεργασίες οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση εμφράγματος στα άτομα υψηλού κινδύνου.