Με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο που μπορεί να διώξει από τη χώρα το Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU) που ίδρυσε το 1991 στη Βουδαπέστη ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, επικριτής των οργανώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης που χρηματοδοτεί ο Σόρος, κατηγόρησε τη διοίκηση του πανεπιστημίου για διαφθορά, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει νόμους με την απονομή διπλωμάτων.

Από τις 28 Μαρτίου, οπότε κατέφθασε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, χρειάστηκε μόλις μία εβδομάδα στον Ορμπαν να δώσει το πράσινο φως για την ψήφισή του. Με ψήφους 123 υπέρ, 38 κατά και 38 βουλευτές να δηλώνουν απόντες, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους. Αυτό το άρθρο θεωρείται ότι φωτογραφίζει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ένα αγγλόφωνο αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία με σκοπό να προωθήσει «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Η Ουγγαρία τον τελευταίο καιρό είχε γίνει μάρτυρας έντονων διαδηλώσεων υπέρ της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ’ όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 νομπελίστες, υπέγραψαν αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ενώ την περασμένη Κυριακή περισσότερα από 10.000 άτομα διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του CEU. Στο πανεπιστήμιο, που θεωρείται από τα 50 καλύτερα του κόσμου στον τομέα των πολιτικών επιστημών, φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες.