Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τον πρώτο προεδρικό γύρο, μόλις 66% των γάλλων ψηφοφόρων δηλώνουν, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσκοπικό κύμα του Κέντρου Ερευνών της Sciences Po (Cevipof), σίγουροι ότι θα προσέλθουν στις κάλπες. Και δεν είναι από έλλειψη ενδιαφέροντος –το 79% λέει πως οι εκλογές αυτές το ενδιαφέρουν. Είναι μία ακόμα απόδειξη του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων: ακόμα και μεταξύ των Γάλλων που διαβεβαιώνουν πως θα ψηφίσουν, μόνο το 64% δηλώνει ότι έχει κάνει ήδη οριστική επιλογή. Σε αυτό το (πρωτοφανές) πλαίσιο, η γαλλική προεκλογική εκστρατεία προσέθεσε χθες βράδυ ακόμη μία καινοτομία στο ενεργητικό της: ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των 11 υποψηφίων για την προεδρία, των πέντε «μεγάλων» που είχαν ήδη διασταυρώσει τα ξίφη τους στις 20 Μαρτίου ενώπιον 10 εκατομμυρίων τηλεθεατών καθώς και των έξι «μικρών», που αποσπούν στην καλύτερη περίπτωση 4% στην πρόθεση ψήφου και στη χειρότερη λιγότερο από 0,5%. Για μία και ενδεχομένως μοναδική φορά (ακόμη ένα ντιμπέιτ έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου αλλά δείχνει πλέον αβέβαιο) οι 11 υποψήφιοι είχαν ισότιμο χρόνο και χώρο να εκθέσουν τις θέσεις τους. Δεδομένης, ωστόσο, της κακοφωνίας που κυριάρχησε αρκετές φορές στη διάρκεια των 3½ ωρών του ντιμπέιτ, το κατά πόσο οι γάλλοι ψηφοφόροι βγήκαν περισσότερο αποφασισμένοι απομένει να φανεί.

«Δύο συνωμοσιολόγοι υποψήφιοι, ο Φρανσουά Ασελινό και ο Ζακ Σεμινάντ, δύο τροτσκιστές υποψήφιοι, η Ναταλί Αρτό και ο Φιλίπ Πουτού, ένας αγροτικός και περιπατητής υποψήφιος, διαβολεμένα συμπαθής, ο Ζαν Λασάλ, και ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο σταυροφόρος της μη λεπενικής εθνικής κυριαρχίας: με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο παρουσίαζε χθες στο καθημερινό του μπιγιέτο τους έξι «μικρούς» υποψηφίους ο Λοράν Ζοφρέν, ο διευθυντής της «Libération». Αντίθετα με τους «μεγάλους», τον «και αριστερό και δεξιό» Εμανουέλ Μακρόν, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν, τον ριζοσπάστη αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν και τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, αυτοί δεν είχαν τίποτε να χάσουν, μόνο να κερδίσουν. Και το προσπάθησαν, ειδικά ο Ντιπόν-Ενιάν, ο μοναδικός που έχει ελπίδες να φτάσει το 5%, και να του επιστραφούν έτσι οι προεκλογικές του δαπάνες, με αλλεπάλληλες επιθέσεις στον Φιγιόν και τον Μακρόν. Το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές, όμως, ο κίνδυνος που ακούει στο όνομα Λεπέν, είναι τόσο μεγάλο που καλώς ή κακώς, οι «μικροί» υποψήφιοι μόνο ρόλο αντιπερισπασμού μπορούν να παίξουν.

Η Λεπέν επέδειξε τη γνωστή ρητορική της από τα πρώτα κιόλας λεπτά, μιλώντας για «καλπάζουσα ανασφάλεια», «ισλαμική τρομοκρατία», «ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση»… «Η Γαλλία είναι ένα πανεπιστήμιο τζιχαντιστών», θα διατράνωνε λίγο αργότερα, όταν η συζήτηση πέρασε από την απασχόληση στην ασφάλεια. Είχε δεχθεί όμως ήδη δριμεία επίθεση από τον Μακρόν, ο οποίος εμφανίστηκε χθες σαφώς πιο σίγουρος για τον εαυτό του σε σύγκριση με το πρώτο ντιμπέιτ των «5». «Η Ευρώπη προστατεύει», της είπε ο επικεφαλής του En Marche!, που εμφανίστηκε ως «ο μοναδικός πραγματικά φιλευρωπαίος υποψήφιος μεταξύ των 11» σύμφωνα με την ετυμηγορία της «Monde», στηλιτεύοντας την πρότασή της για Frexit. «Αυτό που προτείνετε, κυρία Λεπέν, είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης για τους Γάλλους. Αυτό που προτείνετε είναι ο οικονομικός πόλεμος. Δεν είμαστε ούτε η Ελβετία ούτε η Νότια Κορέα. Εθνικισμός σημαίνει πόλεμος! Εγώ προέρχομαι από μια περιοχή που είναι γεμάτη από αυτά τα κοιμητήρια… Κυρία Λεπέν, λέτε τα ίδια ψέματα που έβγαιναν από το στόμα του πατέρα σας πριν από 40 χρόνια», συνέχισε την ώρα που η ακροδεξιά υποψήφια περιοριζόταν σε ένα απαξιωτικό «ω λα λα»…

Αντίθετα με ό,τι συνέβη στο πρώτο ντιμπέιτ, ούτε η Λεπέν ούτε ο Φιγιόν γλίτωσαν χθες την κριτική για τα σκάνδαλα που τους καταδιώκουν –πόσω μάλλον αφού η εισαγγελία της Λίλλης ξεκίνησε χθες νέα προκαταρκτική έρευνα για απάτη εις βάρος του FN στο περιφερειακό συμβούλιο του Νορ-πα-ντε-Καλαί. Ο πρώτος που έθιξε το ζήτημα μάλιστα, ο υποψήφιος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Φιλίπ Πουτού, καταχειροκροτήθηκε. Η Λεπέν κατήγγειλε κατά το συνήθειό της «πολιτική δίωξη» και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της για την επιμονή των δημοσιογράφων ρωτώντας «Ανάκριση κάνουμε εδώ;». «Η κυρία Λεπέν παίζει το θύμα, αυτή που περνά τον χρόνο της χτυπώντας τους μετανάστες», ήρθε η πληρωμένη απάντηση από τον Αμόν. «Εχω δικαίωμα στο τεκμήριο της αθωότητας, θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτική», είπε από την πλευρά του ο Φιγιόν στη δημοσιογράφο που (του) θύμισε την άσκηση δίωξης εις βάρος του. «Θέλησαν να με εξοντώσουν, είμαι πάντα εδώ», πρόσθεσε, στο γνωστό του μοτίβο, προτού παρουσιάσει, σε μία σεκάνς ελαφρού σουρεαλισμού, το όραμά του περί «υποδειγματικού προέδρου». «Ο Φιγιόν ξέρει πως πρέπει να καλύψει τη διαφορά του από την Λεπέν και τον Μακρόν; Παράξενο να τον βλέπεις τόσο παθητικό», σχολίαζαν γάλλοι δημοσιογράφοι. Η δημοσκόπηση της Cevipof θέλει τη Λεπέν και τον Μακρόν ισόπαλους στο 25% και τον Φιγιόν στο 17,5%.

ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ

Μελανσόν εναντίον Αμόν και… Τσίπρας

Με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν να έχει φτάσει στο 15% στις δημοσκοπήσεις και τον Μπενουά Αμόν να έχει πέσει στο 10%, οι δυο τους διασταύρωσαν χθες αρκετές φορές τα ξίφη τους, με τον Σοσιαλιστή υποψήφιο να κατηγορεί κάποια στιγμή τον εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι οι προτάσεις του οδηγούν αναγκαστικά τη Γαλλία στην έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη, και τον δεύτερο να του απαντά: «Πάτε από το ένα άκρο στο άλλο και ξεχνάτε το κεντρικό ζήτημα, τη δύναμη της Γαλλίας: εκπροσωπούμετο 18% της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση του κ. Τσίπρα, ποτέ δεν είπαμε στην κυρία Μέρκελ πως δεν συμφωνούμε».