Εναν νέο φορέα που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της φωνής της βιομηχανίας και της μεταποίησης, δίχως να υπονομεύει τον ΣΕΒ, συνέστησαν οκτώ μεγάλες επιχειρήσεις και τέσσερις φορείς του χώρου. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως ένα think tank, συμπληρωματικά προς τον ΣΕΒ, που θα εκπονεί έρευνες αποκλειστικά για την προώθηση των συμφερόντων της βιομηχανίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της για την οικονομία και την απασχόληση. Το όνομα του φορέα είναι Ελληνική Παραγωγή και στα ιδρυτικά μέλη του συγκαταλέγονται τα Τσιμέντα Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛ, οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι, η Ελμίν Βωξίτες, η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, η Νάσιοναλ ΚΑΝ Μεταλλικές Συσκευασίες, η Χαρτοποιία ΠΑΚΟ – Κολιόπουλος και η Χαλκόρ μαζί με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Κινητήριοι μοχλοί του νέου αυτού φορέα είναι γνωστοί επιχειρηματίες, όπως οι Μιχάλης Στασινόπουλος (Βιοχάλκο) και Ευριπίδης Δοντάς (Επίλεκτος), δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα πάψουν να συμμετέχουν στην Επιτροπή Βιομηχανίας του ΣΕΒ. Ανθρωποι που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα εξηγούν ότι σκοπός της δημιουργίας του φορέα είναι να αποκτήσει η μεταποίηση μια αυτούσια φωνή, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα τρόφιμα (Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων) και τα φάρμακα (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), τα μέλη των οποίων συνεχίζουν να αποτελούν κανονικά και μέλη του ΣΕΒ. Αλλωστε, τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι ο ΣΕΒ είναι κάτι ευρύτερο, όπως υποδηλώνει και το όνομά του (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), αφού εκπροσωπεί όχι μόνο τη βιομηχανία αλλά και το λιανεμπόριο, καθώς και τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος φορέας θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ελληνικής βιομηχανίας, και συγκεκριμένα επιχειρήσεων που αποτελούν «εθνικούς πρωταθλητές», αλλά η δουλειά τους δεν προβάλλεται επαρκώς, όπως η ΕΛΒΑΛ (παράγει εξαρτήματα για BMW και Audi), η Επίλεκτος (παράγει κλωστή που χρησιμοποιείται στα πιο εκλεπτυσμένα πουκάμισα και σεντόνια) κ.ο.κ.