Η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια δρ Μυρσίνη Κωστοπούλου απαντά ότι οι κρίσεις πανικού είναι αιφνίδιες, μη αναμενόμενες, οξείες κρίσεις άγχους, οι οποίες διαρκούν περίπου δέκα λεπτά. Το άτομο έχει έντονη αίσθηση απειλής και μπορεί να νιώσει ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζαλάδα, τάση για λιποθυμία ή αποπροσωποποίηση. Ο επικείμενος κίνδυνος αγγίζει τόσο τον σωματικό του εαυτό («θα πάθω έμφραγμα») όσο και τον ψυχικό («θα τρελαθώ»).

Ο πυρήνας των κρίσεων πανικού είναι ο αρνητικός, καταστροφικός τρόπος με τον οποίο το άτομο ερμηνεύει τα σωματικά του συμπτώματα. Ο στρατός αποτελεί στρεσογόνο περίοδο για τους νέους και πιθανότατα έδρασε ως εκλυτικός παράγων στην εμφάνιση των κρίσεων πανικού του γιου σας. Εφόσον του χορηγήθηκαν ψυχοφάρμακα, θα πρέπει να περιμένει περίπου τρεις εβδομάδες για να δράσει η αγωγή και να δει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Εφόσον τα συμπτώματα υποχωρήσουν σταδιακά, δεν υπάρχει επιτακτικός λόγος αναβολής από τον στρατό. Αν όμως ο ίδιος νιώθει πολύ ευάλωτος και ανήμπορος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής στον στρατό, τότε η αναβολή μπορεί να τον ανακουφίσει και να προλάβει ενδεχόμενες υποτροπές.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παρακολουθείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα από τον ψυχίατρο και τον ψυχολόγο του στρατού και δεν πρέπει να μείνει χωρίς θεραπεία.