Συγχωρήστε τον προσωπικό τόνο, αλλά αν είσαι κομιξόφιλος, η αίσθηση του φετινού Comicdom Con, δωδέκατου στη σειρά, μοιάζει με την αίσθηση ενός πιτσιρικιού σε τεράστιο παιχνιδάδικο: από όλα τα καλούδια, τους διεθνείς καλεσμένους, τις εκθέσεις και τα workshops, τα πάνελ ή τις προβολές, τα κάθε λογής events, αγωνίσματα, εκθετήρια και πωλητήρια ή προγράμματα για τους «μικρούς φίλους της 9ης τέχνης» δεν ξέρεις ούτε ποιο να πρωτοδιαλέξεις ούτε, με δεδομένο το μπούγιο, πότε να το επισκεφτείς.

Μόνο τους φιλοξενούμενους να παρακολουθήσεις και ανάπαυλα δεν θα βρεις: ο πολυτεχνίτης Αμερικανός Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, υπεύθυνος για εικονογραφήσεις στον «New Yorker» ή στη «Monde» (αλλά και για το εικονοκλαστικό κόμικ «HERE»), θα υπογράψει έργα του και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Μερικές θα του υποβάλλει κι ο Μπιλ Καρταλόπουλος, εκδότης της ζουμερής ανθολογίας «Best American Comics», η οποία θα τροφοδοτήσει τη φετινή διεθνή έκθεση του Comicdom Con. Ο Βρετανός Ρομπ Ντέιβις, υποψήφιος για βραβείο Eisner και υπογράφων μιας απολαυστικής διασκευής του «Δον Κιχώτη» (που διαβάσαμε από τις εκδόσεις Χαραμάδα), θα επιβλέψει ένα εργαστήρι με τίτλο «Από το μυθιστόρημα στο graphic novel».

ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚΣ. Σε έτερο εργαστήρι ονόματι «Ταινιοκριτική σε Comics!» ο εξ Εδιμβούργου Εντουαρντ Ρος, δημιουργός του «Filmish» (κι αυτό από τη Χαραμάδα), θα μιλήσει για σινεμά με τη γλώσσα της ένατης τέχνης. Ο εκ Βελγίου Μπενουά Σοκάλ, εμπνευστής του L’ inspecteur Canardo (του παπιόμορφου αυτού Φίλιπ Μάρλοου), αλλά και του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «Syberia», θα κάνει «Focus στα videogames». Το ρόστερ συμπληρώνουν η Πολωνή Κέιτ Νίμτσικ, υπεύθυνη για κάμποσα τεύχη της Marvel-ιανής «Mockingbird», ο Ισπανός Μαριάνο Σαούρα, που θα αναλύσει τα στάδια της δουλειάς του ή ο Γερμανός Κάι Πφάιφερ, γνωστός για τη «μοριακή» τεχνική του σε κόμικ σαν το «Realm».

Οι παράλληλες εκθέσεις δεν υστερούν: σε εκείνη με τίτλο «History Repeating (?)» έλληνες κομίστες θα απαντήσουν στο ερώτημα περί επανάληψης του παρελθόντος τη στιγμή που συνάδελφοί τους θα εικονογραφούν τα αγαπημένα τους βιντεοπαιχνίδια στο «The Art of videogames». Η DaNi, υπεύθυνη για το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con, θα ανθολογήσει τη δουλειά της ως φετινή τιμώμενη καλλιτέχνις, ενώ στην πρώτη υπαίθρια έκθεση της διοργάνωσης διεθνείς προσκεκλημένοι από τα παλιά θα εμπνευστούν από χαρακτήρες του ελληνικού πολιτισμού.

Στις προβολές σαν να ξεχωρίζει το βραβευμένο με Goya «Ψυχοναύτες: Τα ξεχασμένα παιδιά» των Πέδρο Ριβέρο και Αλμπέρτο Βάσκεζ ή «Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες» του Λικ Μπεσόν. Στις εκδηλώσεις δρόμου, το κυνήγι του θησαυρού αφιερωμένο στον έναν αιώνα από τα γενέλθια του Γουίλ Αϊσνερ. Στα πάνελ, εκείνα για τα «Κλισέ στα κόμικς», για την «Επιρροή της «Βαβέλ» στην ελληνική σκηνή» ή για την «Επικαιρότητα μέσα από τις σελίδες των κόμικς», μοιάζουν τα πιο λαχταριστά. Τα εργαστήρια ας μην παρεξηγηθούν ως βαρετά: για του λόγου το αληθές, ένα για τη μετάβαση «Από τα παραμύθια στα κόμικς» ή «Από το μολύβι στην ηλεκτρονική εικονογράφηση» και ένα για το «Οπλοστάσιο ενός επίδοξου manga artist».

Στις νέες προσθήκες ανήκουν τα παιχνίδια γνώσεων με θέμα την Wonder Woman ή τον επίσης εκατοντούτη Τζακ Κίρμπι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παραδόσεις του Comicdom δεν θα τηρηθούν: ο διαγωνισμός κοστουμιών που θα στείλει τον νικητή στο πανευρωπαϊκό του Λονδίνου αναμένεται και φέτος λαοφιλής, ενώ στο παιδικό πρόγραμμα οι «μικροί φίλοι» που λέγαμε θα κληθούν μεταξύ άλλων να φανταστούν τον «ήρωα που χρειάζεται η πόλης μας». Τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς (τα «Ελ Βράκο» ντε,) θα αναδείξουν το καλύτερο εξώφυλλο, σχέδιο, σενάριο κ.λπ., τη στιγμή που ο χώρος των ανεξάρτητων δημιουργών, το «artist’s alley» των δημοφιλέστερων ή το μπαζάρ των ντόπιων καταστημάτων και εκδοτικών, θα παρουσιάσει ένα κάρο παλιές και νέες κυκλοφορίες.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ. Ας μείνουμε λίγο στις τελευταίες: η διασκευή στην «Κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου από τους Γιώργο Τσιαμάντα και Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου (Comicdom Press), οι «Αγριάδες» του Γιώργου Μελισσαρόπουλου (Ενατη Διάσταση), καθώς και τα «ComiSoap» του Σπύρου Δερβενιώτη, «Στη Σκιά Της Ακρόπολης» του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη ή «Αφού μ’ αρέσει να γυρνώ» του Πέτρου Χριστούλια (Jemma Press) είναι μερικές μόνο επιλογές.
Η συνέχεια επί της οθόνης. Στους χώρους δηλαδή μιας διοργάνωσης που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από τακτικό σημείο συνάντησης της κοινότητας και των φίλων της. Φταίει η ποικιλομορφία της; Μια κάποια αναθέρμανση που προκαλεί στην αγορά; Ή η όποια επικράτησή της και η ενίοτε αυξημένη ζεστασιά της μικρής της κλίμακας; Εκείνος ο προσωπικός τόνος ας επιτραπεί κι εδώ: αν είσαι υποκειμενικός κομιξόφιλος, από όλες τις ερμηνείες για το ετήσιο ανθρωπομάνι στο Comicdom Con αναρωτιέσαι και ποια να πρωτοδιαλέξεις και ποια να αγνοήσεις ώστε ξανά να το επισκεφθείς.

INFO

Comicdom Con 2017, από σήμερα έως την Κυριακή, 11:00-21:30 στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) και τους πλησίον δρόμους. Είσοδος ελεύθερη