Ηταν παραμονές Πάσχα του 2012 όταν οι δικαστικές Αρχές διέταξαν τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου. Σύλληψη που είχε γίνει μέσα στο νεοκλασικό της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ακίνητο δηλαδή για το οποίο οδηγήθηκαν στη φυλακή ο ίδιος και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που κατά την κατηγορία συνδέεται με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα.
Υστερα από πέντε χρόνια στη φυλακή, μετρώντας 20 χρόνια πρωτοδίκως και εν αναμονή της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου ενώπιον του οποίου βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε πλήρη εξέλιξη η υπόθεση για τις χρυσές μίζες, οι δικαστές –η τύχη το έφερε να πλησιάζει και πάλι Πάσχα –σφράγισαν το εξιτήριο από τις φυλακές Κορυδαλλού για τον Τσοχατζόπουλο.
Μόνο που η είδηση της θετικής έκβασης της πέμπτης κατά σειρά αίτησης για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του συνοδεύτηκε από περιοριστικούς όρους, που τουλάχιστον επί του παρόντος καθιστούν δώρο άδωρο, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, την απόφαση του δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Κι αυτό γιατί ένας από τους περιοριστικούς όρους για να περάσει την πόρτα της φυλακής ο Τσοχατζόπουλος είναι να καταβάλει εγγυοδοσία 200.000 ευρώ (σ.σ. το δικαστήριο επιπλέον του επέβαλε όρους για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, διαμονή σε συγκεκριμένη διεύθυνση και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα). Χρηματικό ποσό που, κατά τους υπερασπιστές του, ο πρώην υπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει.
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Η εισαγγελέας της έδρας πρώτη είχε ξεκλειδώσει την πόρτα του κελιού για τον Τσοχατζόπουλο, προτείνοντας να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του. Στην κρίση της μέτρησε ιδιαίτερα η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου. Λίγο αργότερα, με οριακή πλειοψηφία (3-2) και οι δικαστές είπαν «ναι» στην αποφυλάκισή του.
Ωστόσο, η τελική κρίση καθιστά την απόφαση ανεφάρμοστη, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Λεωνίδα Κοτσαλή: «Η υγεία του η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός» είπε χαρακτηριστικά ο Κοτσαλής.
«Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι να βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο, δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;» είπε από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος Γιάννης Παγορόπουλος.
«Τεράστιες ευθύνες» φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η οποία είναι ελεύθερη με όρους.
Μπροστά στον ορατό κίνδυνο η απόφαση να μείνει κενό γράμμα οι συνήγοροι του Τσοχατζόπουλου ζήτησαν από τους δικαστές να μειώσουν την εγγυοδοσία και να τους δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να καταφέρουν να συγκεντρώσουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται.
Αίτημα όμως που, όπως φάνηκε από την κρίση των δικαστών, δεν βρήκε ευήκοα ώτα. Η υπεράσπιση βέβαια έχει δικαίωμα να επαναφέρει το αίτημα για μείωση της εγγυοδοσίας. Αν όμως το δικαστήριο το απορρίψει, τότε ο κατηγορούμενος πρέπει είτε να καταφέρει να πληρώσει τα χρήματα είτε να επιστρέψει στη φυλακή μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ. Στο γραφείο της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνας Ζαμανίκα βρέθηκε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αφορμή, όσα είπε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής σχετικά με τρεις λογαριασμούς του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου που φέρεται να διατηρούσε στην Ελβετία.
«Για εμάς τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος πρέπει να βρουν απαντήσεις. Πρέπει να μάθουμε πόσο έχει ζημιωθεί η χώρα, πόσο έχει ζημιωθεί η κοινωνία. Ενισχύουμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο τις δικαστικές Αρχές» δήλωσε ο Θεοδωράκης φεύγοντας από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.