Ψηλά εξακολουθεί να διατηρεί τον πήχη των προσδοκιών της από το σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως όχι μόνο θα κλείσει την τεχνική συμφωνία, αλλά έως το τέλος του μήνα θα έχει πάρει και όσα προσδοκά για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός από τα Τέμπη, στα εγκαίνια της νέας σήραγγας του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας – Θεσσαλονίκης, την οποία χρησιμοποίησε ως το ιδανικό σκηνικό για ασκήσεις πολιτικής και εθνικής αυτοπεποίθησης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα στη Μάλτα, αναγνωρίζοντας ότι ένα νέο ναυάγιο στο σημερινό Eurogroup μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις.

«Η Ελλάδα κατακτά μια συνολική συμφωνία. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και τον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους που είναι απαραίτητη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σε ανάλογο τόνο με αυτόν που χρησιμοποίησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη, επανέλαβε ότι «το κλείσιμο της αξιολόγησης, είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι κοντά».

ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Πίσω από τις λέξεις, ο Πρωθυπουργός «πυροβόλησε» για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον εχθρικά και όχι απλώς επιφυλακτικά –μολονότι φαίνεται να έχει συναινέσει στην παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι εάν υπάρξουν την τελευταία στιγμή τρικλοποδιές στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, αυτές θα προέλθουν από την πλευρά του Ταμείου, με το οποίο βλέπουν να συντάσσεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, στις χθεσινές διαρροές για την πρόταση εφαρμογής των μέτρων από το 2018, λόγω αποτυχίας της Ελλάδας να πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, κυβερνητικές πηγές απαντούσαν ότι «δεν το ζητά το ΔΝΤ», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι τα νήματα κινεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.Στο σημείο αυτό γίνεται, επιπλέον, ένας ενδιαφέρων διαχωρισμός από το Μαξίμου: αυτός του Σόιμπλε από την καγκελάριο Μέρκελ. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ήταν τυχαία μία ακόμη διαρροή από το πρωθυπουργικό επιτελείο πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Ντεϊσελμπλούμ – Σόιμπλε στο Βερολίνο: ότι την Τετάρτη υπήρξε νέα επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου, η οποία δήλωσε πως θα εργαστεί στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο σημερινό Eurogroup.

Η κυβέρνηση εκτιμά έτσι ότι τα εμπόδια Σόιμπλε προέρχονται από το γεγονός ότι ο ίδιος μάλλον θα εγκαταλείψει τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές. Πλην όμως, το ενδεχόμενο να παραταθεί η αξιολόγηση ώς το φθινόπωρο, με την ελπίδα να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γερμανία, δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου για την ελληνική πλευρά. Είναι μια κίνηση που αποδοκιμάζεται ευθέως από τους εταίρους, σύμφωνα με την προειδοποίηση κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου πως σε αυτήν την περίπτωση θα ξεκινήσουν «όλα από την αρχή».

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα στη Μάλτα για επιστροφή, έστω, των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να κλείσει τις επόμενες ημέρες το Staff Level Agreement, το Μαξίμου θα παίξει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο. Ητοι, θα επαναφέρει το αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Εάν πάντως διαπιστωθεί ότι απομένουν μόνο κάποιες επουσιώδεις λεπτομέρειες για το Staff Level Agreement και δεν ενταθεί η πίεση από το ΔΝΤ ή την πλευρά Σόιμπλε, η Αθήνα πιθανότατα θα συναινέσει στην προτροπή της Κομισιόν να πέσουν οι τόνοι. Προς τούτο μάλιστα, στο προσκήνιο επιστρέφει η ζύμωση για τα μέτρα της συμφωνίας, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου (Ant1): «Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο» υπογράμμισε, αποδεχόμενος ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; Αίσθηση προκαλεί εξάλλου η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέταρτο Μνημόνιο, εάν η πολιτική της κυβέρνησης αποτύχει. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Ηλιούπολη, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Ακούγεται αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο Μνημόνιο. Μα, αυτό δεν λέγαμε; Οτι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι πως γεννάει την ανάγκη για ένα νέο Μνημόνιο, για μια ανακύκλωση της λιτότητας; Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτήν τη στιγμή. Δεν το γνωρίζαμε όταν αναλαμβάναμε την κυβέρνηση; Βεβαίως το γνωρίζαμε».