Το ποντάρισμα σε συμφωνία χωρίς πόνο ήταν καμένο από χέρι. Μήνες τώρα είναι ξεκάθαρο πως αν η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν το μαχαίρι των περίπου 4 δισ. ευρώ σε συντάξεις και αφορολόγητο, τη συμφωνία δεν θα την έβλεπε ούτε με κιάλια.
Οταν αποδέχθηκε τα μέτρα, η συμφωνία ήρθε –έτσι τουλάχιστον διαβεβαίωναν όλοι οι εμπλεκόμενοι –πιο κοντά. Το παιχνίδι όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι κυβερνητικές ελπίδες για λευκό καπνό στο σημερινό Eurogroup στη Βαλέτα κλαδεύτηκαν απότομα χθες από το δίδυμο Σόιμπλε και ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία «σύντομα» εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί αυτή να προκύψει στη Μάλτα, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αρνήθηκε να κάνει «εικασίες» για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Ελπίζουμε η αποστολή μας να επανέλθει σύντομα στην Αθήνα, υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά θέματα είπε.
Ενα από αυτά, φαίνεται να είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα κληθεί η κυβέρνηση να πιει το πικρό ποτήρι των μέτρων. Σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020, όλα το 2019 ή θα απαιτηθεί να εφαρμοστούν ακόμα και από το 2018, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα σχετικά με τον εκλογικό κύκλο;
ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ. Αιφνιδιασμοί, μπλόφες, πισωγυρίσματα και ανατροπές βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και ακόμα και όταν όλοι διαβεβαιώνουν ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Κυβέρνηση και πηγές των δανειστών ανέφεραν μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν σύγκλιση και προσδοκίες για πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.
Το σενάριο της αρχικής συμφωνίας στην τελευταία αυτή εκδοχή της έφερνε το μαχαίρι στις συντάξεις το 2019 και το μαχαίρι στο αφορολόγητο το 2020. Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης με ένα τέτοιο πλαίσιο φέρονται να έφυγαν την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες, δίνοντας ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης με τους δανειστές για να φιξαριστούν οι λεπτομέρειες ενόψει Μάλτας. Η τηλεδιάσκεψη δεν έγινε ποτέ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επικαλέστηκαν «τεχνικά προβλήματα» στην επικοινωνία. Ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε χθες ότι το Βερολίνο, μέσω του ΔΝΤ, αμφισβήτησε στο μεταξύ το πλεόνασμα του 2018 –σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το 3,5% το έχουμε λίγο – πολύ στο τσεπάκι αφού όπως ο ίδιος ανέφερε πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε πάνω και από το 3,5% του ΑΕΠ –ζητώντας μέτρα από το επόμενο έτος. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο».
Στον βαθμό που η απαίτηση για μέτρα το 2018 πέσει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup, ακόμα και το τελευταίο αφήγημα για συμφωνία (για όλα) εντός Απριλίου απειλείται με κατάρρευση.
Το ίδιο το πακέτο των μέτρων, άλλωστε, ξέχωρα από τον χρόνο εφαρμογής τους, κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ολοένα και πιο σκληρό. Πηγή του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες το μαχαίρι στις συντάξεις δεν θα αγγίξει μόνο τις κύριες αλλά και τις επικουρικές, για να βγει ο λογαριασμός των 1,8 δισ. ευρώ.
Το επιχείρημα είναι ότι η μέθοδος αυτή επιλέγεται «για να είναι πιο ήπια η προσαρμογή στις κύριες συντάξεις». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πάντως, το ΔΝΤ δεν ζητά μέτρα για το 2018 αλλά περικοπή των συντάξεων το 2019, «και εμείς επιμένουμε σε δύο δόσεις το 2019 και το 2020».
Το χρονοδιάγραμμα. Ο Πρωθυπουργός χθες, από τα Τέμπη, εμφανίστηκε βέβαιος για ολοκλήρωση της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας (μέτρα, αντίμετρα, χρέος, πλεονάσματα, συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα) εντός του Απριλίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, όμως, όταν ρωτήθηκε αν στην ατζέντα της εαρινής Συνόδου του Ταμείου στις 21-23 Απριλίου περιλαμβάνεται το ελληνικό ζήτημα, επέλεξε μια απάντηση η οποία σίγουρα δεν είναι ικανή να τροφοδοτήσει μεγάλες προσδοκίες.
Είπε ο Τζέρι Ράις ότι η ελληνική αποστολή αναμένεται στην Ουάσιγκτον όπως και οι αποστολές από άλλες 188 χώρες-μέλη του Ταμείου και πρόσθεσε ότι με τα σημερινά δεδομένα «δεν είμαι ενήμερος για κάποιο συγκεκριμένο ελληνικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων». Επανέλαβε άλλωστε ότι προκειμένου να τεθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα (όπως απαιτεί η Γερμανία για να δοθεί η επόμενη δόση), εκτός από τις ισχυρές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτούνται και δεσμεύσεις για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.
Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του φωτογράφισε το ΔΝΤ ως βασικό υπαίτιο των καθυστερήσεων στην «ατέρμονη διαπραγμάτευση». Χθες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε ευθέως ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις, ενώ του ζητήθηκε και σχόλιο για «όσα λέγονται ότι θέλετε να ανατρέψετε την κυβέρνηση». Πέρα από το γενικό σχόλιο ότι «ο καθένας εργάζεται για το ελληνικό πρόγραμμα με καλή πρόθεση», ο Ράις διευκρίνισε πως μπορεί να μιλήσει μόνο για λογαριασμό του ΔΝΤ. «Οι προθέσεις μας είναι καθαρές, προσπαθούμε να βοηθήσουμε το μέλος μας, την Ελλάδα, μόνο στη βάση των οικονομικών αναλύσεων» πρόσθεσε. Η θέση του αυτή σίγουρα δεν απηχεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.