Τελικά η καθημερινότητα στη Ρουμανία έμελλε να γίνει αφορμή για σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στα του οίκου μας. Το πρωί η ρουμάνα επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, αντιπαρατέθηκε στη Βουλή με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο με αφορμή το σοσιαλιστικό παρελθόν της χώρας της.
Ο βουλευτής άστραψε και βρόντηξε κατά της ΕΕ και υπέρ του «υπαρκτού σοσιαλισμού», λέγοντας ότι το κόμμα του «είναι πραγματικά υπερήφανο για τα τεράστια επιτεύγματα, τα οποία γνώρισε η ανθρωπότητα στις χώρες όπου οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός», δηλώνοντας υπερηφάνως ότι «δεν μας απογοητεύει το προσωρινό πισωγύρισμα».
Ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο ως ειρωνεία μπορούν να θεωρηθούν τα 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας της ΕΕ», την οποία χαρακτήρισε «θύτη των λαών», σημειώνοντας επιπλέον ότι «από αυτή την άποψη, αποτελεί μόνο υποκρισία η ανησυχία της για την κρίση του Προσφυγικού».
«Είχαμε δύο ώρες τηλεόραση»
Η προερχόμενη από τη χώρα του αλήστου μνήμης Τσαουσέσκου επίτροπος δεν έκρυψε την ενόχλησή της λέγοντας πως «να μου λέτε ότι είμαι υποκρίτρια επειδή δεν πιστεύω στον κομμουνισμό, δεν είναι δίκαιο». «Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο» του είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι υποκρίτρια, σας σέβομαι, αλλά θεωρώ ότι η ΕΕ είναι ένα μοναδικό εγχείρημα και για χώρες όπως η δική μου δεν υπάρχει και άλλη εναλλακτική». «Σέβομαι όλες τις απόψεις σας και όπως είπα εγώ την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά δεν δέχομαι να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να με προσβάλλουν» κατέληξε η Κρέτσου. Ο Καραθανασόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν αναφέρθηκα στην κυρία επίτροπο. Το “υποκριτικά” δεν ξέρω πώς μεταφράστηκε, αλλά το είπα για την πολιτική της ΕΕ» εξήγησε.
«Η ΕΕ επέβαλε δικτατορία»
Το απόγευμα, η Ρουμάνα βρέθηκε να υπερασπίζει την Ευρώπη σε εκδήλωση της Κομισιόν στο Γκάζι και έπειτα από τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αφορμή το παρόν της χώρας της.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν ήταν στους ομιλητές στο Γκάζι –αυτοί ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς και η επίτροπος. Η Ζωή –που νωρίτερα με τις παρεμβάσεις της διέκοπτε όλους τους ομιλητές –κάποια στιγμή με το γνωστό της ύφος απασφάλισε κατά της ΕΕ και την κατηγόρησε για «επιβολή δικτατορίας» στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα.
«Αν δεν σας αρέσει η κατάσταση στην Ελλάδα να πάτε στη χώρα μου, στη Ρουμανία, να δείτε εκεί πώς ζουν οι άνθρωποι» της είπε οργισμένη η Ρουμάνα. Αλλά εγώ μπερδεύτηκα! Ή μάλλον με μπέρδεψε: και τώρα –27 χρόνια μετά την πτώση της κομμουνιστικής δικτατορίας –στη Ρουμανία ζουν χειρότερα, αλλά βλέπουν πολλή τηλεόραση; Γιατί το ρωτάω; Από (ανησυχητική) απορία. Εξηγώ: τον Ιούλιο του 2010 σε έρευνα του ανεξάρτητου Ρουμανικού Ινστιτούτου Εκτίμησης και Στρατηγικής (IRES), το 63% του πληθυσμού της χώρας δήλωσε ότι ζούσε καλύτερα πριν από το 1989 (πως οι συνθήκες διαβίωσης ήταν καλύτερες επί Τσαουσέσκου δηλαδή), ανεξάρτητα από τα προβλήματα περιορισμού των πολιτικών ελευθεριών!
Τελευταία Νέα