Ξεκινώ σήμερα με την υπόσχεσή μου: να σας ενημερώσω για την οικοδέσποινα Φώφη που έστρωσε χθες τραπέζι, στο σπίτι της στη Βούλα, για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Οπως έμαθα λοιπόν, η βραδιά στέφθηκε από επιτυχία, αφού όλοι οι προσκεκλημένοι βουλευτές έδωσαν το παρών…

Ολοι εκτός από έναν! Τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που είχε πάλι ανειλημμένες υποχρεώσεις. Να, καλή ώρα όπως προχθές που δεν πήγε στην ομιλία της Γεννηματά, στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, για να παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα (και γι’ αυτό σας είχα ενημερώσει μετά φωτογραφίας).

Δεν μου αρέσουν τα βιαστικά συμπεράσματα, γι’ αυτό δεν θα σας πω αυτό που σκέφτομαι. Ξέρω άλλωστε ότι το υποψιάζεστε. Κατά τα άλλα, ειδήσεις από τη χθεσινή σύναξη δεν έβγαλα, αφού είχε χαρακτήρα περισσότερο κοινωνικό παρά πολιτικό. Οι βουλευτές έφτασαν μετά των συζυγών τους και απόλαυσαν έναν πλούσιο μπουφέ –που περιλάμβανε κυρίως νηστίσιμους μεζέδες –σε χαλαρό κλίμα και συνοδεία μουσικής. Συζήτησαν δε επί παντός επιστητού –από την αξιολόγηση μέχρι το… «Survivor»!

Τους ενώνει (μόνο) η… χωριάτικη

Εχουν συναντηθεί δυο – τρεις φορές στο περιθώριο διαφόρων Συνόδων, κατά το πρόσφατο παρελθόν, όμως για πρώτη φορά σήμερα θα τα πουν και επισήμως, στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Αναφέρομαι στον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα για επαφές με τον έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά.

Ο Τζόνσον, μια εκκεντρική προσωπικότητα με πολύ υψηλά επίπεδα δημοτικότητας από την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που είναι γνωστός σε όλη τη Βρετανία με το μικρό του όνομα και ο κόσμος αναφέρεται σε αυτόν ως Bojo στα social media.

Ο Κοτζιάς, ως καλός οικοδεσπότης, θα παραθέσει δείπνο στον βρετανό ομόλογό του με κουζίνα ελληνική, αφού ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις –που πέρυσι επέλεξε τη Χαλκιδική για τις θερινές του διακοπές συν γυναιξί και τέκνοις –δηλώνει φαν της χωριάτικης! Και σ’ αυτό συμφωνούν απόλυτα.

Προσπαθώ όμως να μαντέψω σε τι άλλο συμφωνούν, καθώς μιλάμε για μια επίσκεψη κάθε άλλο παρά αδιάφορη ή τυπική, λόγω χρονικής συγκυρίας. Οχι μόνο λόγω Brexit, αλλά και εξαιτίας των κυοφορούμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Υπό το φως μάλιστα των πληροφοριών που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο (εγγυήτρια δύναμη υπενθυμίζω) να συμπλέει με τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

Προβλέπω λοιπόν ότι οι διάλογοι κάθε άλλο παρά ανιαροί θα είναι. Ασε που βάζω στοίχημα ότι θα συζητηθεί και το τουρκικό δημοψήφισμα, το οποίο όπως λέει και ο υπουργός μας, προκαλεί στους γείτονες τη γνωστή «νευρικότητα».

Ο Κοτζιάς, που δεν είδε με καθόλου καλό μάτι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα κινηθεί στη γραμμή «κάθε απόφαση είναι σεβαστή», αφενός γιατί ο καθένας επωμίζεται το βάρος της επιλογής του, αφετέρου τι άλλο να πει από τη στιγμή που έχει απέναντί του τον πρωτεργάτη της εκστρατείας για το βρετανικό διαζύγιο από την ΕΕ.

Θα συζητήσουν μαθαίνω και για τα «συμπαρομαρτούντα» του Brexit, δηλαδή τι θα αλλάξει για την ελληνική αποικία στο Λονδίνο (βλέπε φοιτητές, εργαζομένους και… εφοπλιστές που ως γνωστόν είναι και πρώτη μούρη στο City).

Η Εύα πήρε

το όπλο της

Μιλώ για την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή που απασφάλισε κατά της κυβέρνησης και μάλιστα ιδιαίτερα δηκτικά: «O ΣΥΡΙΖΑ έπαθε Σόιμπλε» είπε. Να θυμίσω πως το Μαξίμου είχε υπογραμμίσει σε σκληρή του ανακοίνωση πως οι έλληνες ευρωβουλευτές Κεφαλογιάννης, Σπυράκη, Κύρτσος και Καϊλή περίπου ταυτίζονται με τους δανειστές.

«Το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που βόλεψε τη γραμμή Σόιμπλε και ξεπούλησε αεροδρόμια, τρένα, τράπεζες, τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για ψίχουλα, στους όψιμους “φίλους” του, για να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία, καταφεύγει στην προπαγάνδα τύπου Μαδούρο, όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» δήλωσε η Καϊλή.

Και συμπλήρωσε: «Το παραλήρημα εναντίον ελλήνων ευρωβουλευτών δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης Τσίπρα και την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών της για το αιώνιο Μνημόνιο που φέρνουν στους Ελληνες».

Νέες συνακροάσεις κατήγγειλε το ΚΚΕ

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση, λένε. Το ΚΚΕ χθες λοιπόν, κατήγγειλε νέες συνακροάσεις με τρίτους – μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων – που παρατηρήθηκαν στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Κι όλα αυτά πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές για την υπόθεση των τηλεφωνικών συνακροάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου. Μάλιστα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, τους υπευθύνους των υπόλοιπων κομμάτων που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.