Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, σε μερικούς ανθρώπους η συρρίκνωση συμβαίνει με πολύ πιο αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διατηρούν μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) υποδηλώνουν ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου δεν είναι αναπόφευκτη, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 18 μήνες ομάδα 36 εθελοντών ηλικίας 80 ετών, οι 24 από τους οποίους επιδείκνυαν νοητική λειτουργία εφάμιλλη με εκείνη που παρατηρείται σε 50άρηδες ή και σε ακόμα νεώτερα άτομα.

Αυτοί οι 24 ηλικιωμένοι είχαν πολύ μικρότερη απώλεια όγκου από τον φλοιό του εγκεφάλου τους, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 12 που είχαν μέση νοητική λειτουργία.

Ο εγκεφαλικός φλοιός αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίζεται σε τέσσερις λοβούς και είναι υπεύθυνος για τα πάντα, από τη σκέψη και την ομιλία έως την επεξεργασία των ήχων, των εικόνων, των γεύσεων και των άλλων αισθητήριων πληροφοριών.

Πριν και στο τέλος του 18μηνου οι ερευνητές υπέβαλλαν σε τομογραφία εγκεφάλου τους εθελοντές τους, διαπιστώνοντας πως στο μεσοδιάστημα οι 24 είχαν χάσει μόλις το 1,06% του όγκου του εγκεφαλικού φλοιού τους, έναντι 2,24% στους εθελοντές με μέση νοητική λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ