Για πολλά διαφωνούσαν χθες οι Γάλλοι, δημοσιογράφοι, σχολιαστές και απλοί ψηφοφόροι, αναφορικά με το μαραθώνιο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, και των 11 προεδρικών υποψηφίων. «”Μικροί” εναντίον “μεγάλων” υποψηφίων για μια συζήτηση χωρίς ουσία» αποφάνθηκε η «Monde». «Οι “μικροί” υποψήφιοι κάνουν άνω κάτω το ντιμπέιτ» ήταν η ετυμηγορία της «Libération». Για ένα «μεγάλο παζάρι», «ακατάστατο και ασυνάρτητο» έκανε λόγο από την πλευρά της η «Figaro». Για ένα «ενίοτε πληκτικό» ντιμπέιτ που όμως «οδήγησε σε μερικούς καυστικούς διαλόγους» μίλησε η «Parisien». Στον Ζαν-Λικ Μελανσόν έδωσαν τον τίτλο του «πλέον πειστικού» υποψηφίου, με βραχεία κεφαλή έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, δύο δημοσκοπήσεις των ινστιτούτων Elabe και Opinion Way μεταξύ των τηλεθεατών –από αυτές που η «Monde» θεωρεί αναξιόπιστες και δεν αναδημοσιεύει καν. Τον Εμανουέλ Μακρόν ανέδειξαν εντούτοις πρώτο οι ίδιοι τηλεθεατές, έστω κι αν επρόκειτο για ένα ελάχιστο δείγμα μεταξύ των 6,3 εκατομμυρίων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ, όταν κλήθηκαν να υποδείξουν τον υποψήφιο που έχει «το καλύτερο σχέδιο για τη Γαλλία» και «τα απαραίτητα προσόντα ώστε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Σε ένα πράγμα συμφωνούσαν, πάντως, οι περισσότεροι: την ατάκα της βραδιάς, την είπε ο Φιλίπ Πουτού, ο υποψήφιος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, συνδικαλιστής της CGT και εργαζόμενος ως μηχανικός στο εργοστάσιο της Ford στο Μπλανκφόρ. «Εμείς, όταν μας καλεί η αστυνομία, δεν έχουμε εργατική ασυλία, πάμε» δήλωσε απευθυνόμενος στη Μαρίν Λεπέν και τον Φρανσουά Φιγιόν, τους δύο υποψηφίους με δικαστικούς σκελετούς στις ντουλάπες τους. Ηταν ο πρώτος που έθιξε το ζήτημα, ο μοναδικός μεταξύ των 11 που χειροκροτήθηκε από το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ –και τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια και τα live των γαλλικών ΜΜΕ, ήταν ακόμα πιο ενθουσιώδη. Μόλις ένα 3% – 5% των τηλεθεατών, βέβαια, τον έκρινε «πειστικό». Αλλά όπως επισήμανε ο Λοράν Ζοφρέν, η ατάκα αυτή θα περάσει στην Ιστορία. Κατά τα λοιπά, απεφάνθη ο διευθυντής της «Libération», αυτό το ντιμπέιτ δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τους συσχετισμούς των δυνάμεων: «Ενα πριμ για τους “μικρούς” υποψηφίους ενδεχομένως, αλλά ισοπαλία για τους “μεγάλους”». Μεταξύ αυτών των τελευταίων, πάντως, η Φρανσουάζ Φρεσόζ, η γνωστή αρθρογράφος της «Monde», διέκρινε μία ηττημένη. Ή περίπου: «Η Μαρίν Λεπέν δεν ηττήθηκε, αλλά έχασε έναν γύρο» επισήμανε. «Το ντιμπέιτ των 11 γύρισε εναντίον της. Μέσα σε ένα βράδυ, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου έχασε την ιδιαιτερότητά της: δεν έχει πλέον το μονοπώλιο της ριζοσπαστικότητας και του λαού, που ισχυριζόταν ότι επιβάλλει».
Σύμφωνα με τη Φρεσόζ, αυτό οφείλεται εν μέρει σε ένα οπτικό εφέ: οι «μικροί» υποψήφιοι ήταν αυτοί που έσερναν τον χορό. Με τον χρόνο ομιλίας ισότιμα μοιρασμένο μεταξύ των 11, ανεξαρτήτως δημοσκοπικού βάρους, οι τηλεθεατές παρακολούθησαν επί τέσσερις ώρες «μια υπερεκπροσώπηση εκείνων που αμφισβητούν την Ευρώπη, τον χρηματοπιστωτικό κόσμο, εκείνων που λένε πως θέλουν να υπερασπιστούν την εργατική τάξη και να ανατρέψουν το πολιτικό σύστημα, τόσο που η εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου, το φαβορί του πρώτου προεδρικού γύρου, έχασε με έναν περίεργο τρόπο την ορμή της. Βρισκόταν διαρκώς σε θέση άμυνας, δεχόμενη επιθέσεις από αυτούς που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πολιτική της, όπως ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα ήταν περικυκλωμένη από εκείνους που πιέζουν το κουμπί της ριζοσπαστικότητας πιο βαθιά από την ίδια».
Συγκριτικά, ο Μακρόν, ο μεγάλος αντίπαλός της, πέρασε μια ήρεμη βραδιά –κι ας φοβόταν, λόγω της θέσης του στις δημοσκοπήσεις, ένα μπαράζ χτυπημάτων. Ενεργώντας βάσει στρατηγικής, ο επικεφαλής του En Marche! κράτησε τις σπάνιες επιθέσεις του για τη Λεπέν, αρνούμενος τις περισσότερες φορές να απαντήσει στα καρφιά των «μικρών» υποψηφίων. Στόχος: να εδραιωθεί στη συνείδηση των γάλλων ψηφοφόρων πως οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου θα είναι αυτός και η Ακροδεξιά.
Οχι άλλο ντιμπέιτ
Ντιμπέιτ σαν το προχθεσινό δεν θα διεξαχθεί άλλο στη Γαλλία. Μπροστά στις ενστάσεις αρκετών υποψηφίων, το δίκτυο France 2, που είχε προγραμματίσει ακόμα μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των 11 υποψηφίων για τις 20 Απριλίου, αντιπρότεινε χθες ένα πιο «στατικό» πρόγραμμα, μια σειρά από ατομικές συνεντεύξεις των δημοσιογράφων Λεά Σαλαμέ και Νταβίντ Πουζαντάς με τους παρόντες υποψηφίους.