Το πρώτο τούνελ του κόσμου από το οποίο θα διέρχονται πλοία ετοιμάζεται να κατασκευάσει η Νορβηγία. Το τούνελ, που αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023, θα έχει μήκος 1.700 μέτρα και θα ονομάζεται Stad Ship Tunnel. Το ύψος του θα είναι 37 μέτρα και το πλάτος του 26,5 μέτρα, σύμφωνα

με τις νορβηγικές Αρχές. Από εκεί θα μπορούν να διέρχονται πλοία με εκτόπισμα έως 16.000 τόνους.

Το συνολικό του κόστος κατασκευής θα ανέλθει στις 2,7 δισ. κορόνες ή σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη να κατασκευαστεί το τούνελ προέκυψε από την ιδιαίτερη υποθαλάσσια τοπογραφία στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας που προκαλεί έντονους κυματισμούς στην περιοχή. Με την κατασκευή του –στο πιο στενό σημείο της χερσονήσου Stadlandet –θα βελτιωθεί σημαντικά η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και θα μειωθούν οι χρόνοι των διαδρομών.

Για το έργο αυτό θα πρέπει να σκαφτούν με εκρηκτικά περίπου 8 εκατ. τόνοι πέτρας –αναμένεται να αρχίσει

το 2019.

Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, προτεραιότητα να περάσουν από το τούνελ θα έχουν τα επιβατικά πλοία. Από εκεί θα μπορούν να περνούν επίσης και σκάφη αναψυχής μεταξύ άλλων. Αυτό το διάστημα μάλιστα εκπονείται μελέτη για το πώς θα δίνεται η προτεραιότητα για κάθε σκάφος και με ποιους όρους, ώστε να αποφεύγονται θαλάσσια μποτιλιαρίσματα στις εισόδους του. Κάτι τέτοιο γίνεται σήμερα και στα αεροδρόμια με τα λεγόμενα slots που αποκτούν οι εταιρείες. Με βάση τις μέχρι τώρα σκέψεις, η διέλευση θα είναι δωρεάν για σκάφη με μήκος κάτω από τα 70 μέτρα, ενώ όλα τα υπόλοιπα πλοία θα πληρώνουν διόδια.