Διάσημη η ΔΕΗ

και στη Γερμανία

Στραμμένα στη ΔΕΗ είναι τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο των ελληνικών ΜΜΕ αλλά και των ξένων. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι την ώρα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup της Μάλτας το γερμανικό κανάλι ZDF μετέδιδε ρεπορτάζ από το ορυχείο του Νοτίου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα, το οποίο και επισκέφτηκε προ ημερών ομάδα δημοσιογράφων του.

Σταθάκης σε ρόλο βομβιστή. Δεν ξέρω πώς βλέπουν την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ οι Γερμανοί, στα ελληνικά ΜΜΕ πάντως το θέμα έχει ανοίξει την όρεξη για σάτιρα. Σε μια εκπομπή, ο Γιώργος Σταθάκης φορώντας κράνος από την Πτολεμαΐδα δίνει μέσω ασυρμάτου το σύνθημα για μια επίδειξη ελεγχόμενης ανατίναξης σκληρών πετρωμάτων. Μιλάει λοιπόν στον ασύρματο προς τους εργαζομένους της ΔΕΗ λέγοντάς τους «δεν θα πουληθεί η ΔΕΗ, αν πουληθεί ποτέ, θα ανατιναχτούμε». Και αμέσως μετά ακολουθεί η ανατίναξη! Των πετρωμάτων ήταν, της ίδιας της ΔΕΗ ήταν, θα σας γελάσω.

Δεν Εχω επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Το καλύτερο όμως το είπε ο Τσολιάς της «Ελληνοφρένειας». «Αγοράστε φθηνά, αγοράστε υπεύθυνα, αγοράστε Ελλάδα. Με την αγορά κάθε ατμοηλεκτρικού σταθμού, δώρο μια λαμπάδα για το Πάσχα ή ένα φανός ή ένα ρεσό. Με την αγορά του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, δώρο και η υπόλοιπη Πτολεμαΐδα. Η προσφορά ισχύει μέχρις εξαντλήσεως των καταναλωτών». Στη ΔΕΗ γελάνε με όλα αυτά, αλλά και αγωνιούν –οι πιο ψαγμένοι τουλάχιστον –όχι επειδή φοβούνται ότι θα πωληθούν, αλλά επειδή φοβούνται ότι στο τέλος δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα και το λάδι στο καντήλι της εταιρείας θα τελειώσει. Και αν οι φόβοι τους για κατάρρευση της εταιρείας επαληθευτούν, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα γίνει όπως λέει και ο Τσολιάς, Δεν Εχω επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Κατρούγκαλε

θα λέτε και θα κλαίτε

Τους πήρε ούτε καν τρεισήμισι μήνες. Επέμειναν. Με σκληρή διαπραγμάτευση με τα αρχεία, τις διατάξεις νόμου και το χάος. Και τα κατάφεραν. Χθες αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση που στοιχειώνει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους (www.efka.gov.gr) τα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές μηνός Φεβρουαρίου των μη μισθωτών δικηγόρων, ασφαλισμένων στο τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ. Τους ενημέρωσαν χθες και τους ζητούν να πληρώσουν έως τη Μεγάλη Πέμπτη. Οι δικηγόροι καθάρισαν.

Υπάρχουν όμως ακόμα περίπου 8.000 «ορφανά» μπλοκάκια, στα οποία ακόμα δεν έχουν βγάλει το λογαριασμό για τον Ιανουάριο. Εχουμε καιρό.

Οικιστικός…

ρατσισμός;

Με τρίμηνη καθυστέρηση, ελέω του υπουργείου Οικονομικών, συνεδρίασε στις αρχές της εβδομάδας η Επιτροπή του άρθρου 41 του Νόμου 1249/82 για να καθορίσει τις αντικειμενικές αξίες γης, που θα ισχύσουν στον Νέο Βουτζά Αττικής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από σχετική προσφυγή των κατοίκων της περιοχής είχε δώσει εντολή (με την 2335/2016 απόφασή του) να συσταθεί η Επιτροπή έως τα τέλη του 2016 (!).

Πέραν της καθυστέρησης, το εκπληκτικό είναιότι οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Αττικής προσπάθησαννα παρακαμφθούν το κύριο αίτημα των κατοίκων για μείωση των αντικειμενικών αξιών, η σχετική έκθεση των ορκωτών εκτιμητών (την απεδέχθη ακόμη και το ΣτΕ) και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου, που ελήφθη ομόφωνα καθορίζοντας την τιμή ζώνης στα 1.150 ευρώ, από τα 2.050 ευρώ που είχε οριστεί πέρυσι από το υπουργείο Οικονομικών.

Το επιχείρημα των εκπροσώπων υπουργείου και Περιφέρειας ήταν ότι στην περιοχή κατοικούν… πλούσιοι συνταξιούχοι (υπάρχουν και τέτοιοι σήμερα;) και το κόστος κατασκευής των κατοικιών εκεί ανέρχεται στα 1.750 ευρώ (sic) το μέτρο! «Φαίνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» λένε οι προσφεύγοντες, επισημαίνοντας ότι για τα ελάχιστα ακίνητα που έχουν πουληθεί τελευταία στο Νέο Βουτζά, η τιμή ανά τ.μ. δεν ξεπέρασε τα 600 ευρώ! Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται εντός των ημερών.