Αρχίζει η διαδικασία για την πώληση του κρατικού 5% του ΟΤΕ, με τον πρώτο λόγο να ανήκει στην Deutsche Telekom, που ελέγχει ήδη το 40% του Οργανισμού.
Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 5% του ΟΤΕ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου, προκειμένου ύστερα να ακολουθήσει η πρόσληψη του νομικού συμβούλου. Αμέσως μετά μόλις επιλεγεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος (καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών ώς τις 10 Μαΐου), θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα πώλησης, που προφανώς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η πορεία του χρηματιστηρίου.

Χθες, πάντως, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στα 8,85 ευρώ, η κεφαλαιοποίησή του διαμορφώθηκε στα 4,337 δισ. ευρώ (100%), που σημαίνει ότι το 5% αποτιμάται περίπου σε 217 εκατ. ευρώ. Μετά και την πώληση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το Δημόσιο θα απομείνει στον Οργανισμό με ένα ακόμη 5%, εκ του οποίου το 1% εξετάζεται να μεταβιβαστεί στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του Υπερταμείου, ενώ το 4% ανήκει στο ΙΚΑ. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών βρίσκεται στα χέρια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Κάτοχος σήμερα του 40% του ΟΤΕ είναι η Deutsche Telekom, έχοντας, με βάση τη συμφωνία μετόχων, το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το υπό παραχώρηση 5%. Αλλωστε, οι Γερμανοί έχουν εκδηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού τους στον ελληνικό Οργανισμό, εφόσον –όπως έχουν πει στελέχη τους –η συναλλαγή έχει οικονομικό νόημα και ενισχύει την αξία του ομίλου. Θυμίζουμε ότι η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και είχε συνοδευτεί από τροποποίηση της συμφωνίας μετόχων, η οποία πλέον προβλέπει ότι οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή (σε θέματα όπως το δικαίωμα αρνησικυρίας από το Δημόσιο κ.λπ.) θα γίνεται με απλή υπουργική απόφαση, αντί για νομοθετική ρύθμιση, όπως απαιτούνταν μέχρι τότε.

Κρίνοντας από τη διάρκεια απασχόλησης του συμβούλου που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να εισπράξει το τίμημα το Δημόσιο εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.