Σκληρό πόκερ για κορυφαίες θέσεις θεσμών και κυρίως αυτή του προέδρου του Eurogroup παίζεται, όπως όλα δείχνουν, αυτό το διάστημα στην ευρωζώνη. Οι χώρες του Βορρά και του Νότου προσπαθούν να χτίσουν τις συμμαχίες τους για να κερδίσουν περισσότερα αξιώματα και επιρροή σε θεσμούς, από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η θητεία του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, του προέδρου του Eurogroup, λήγει την 1η Ιανουαρίου 2018. Ωστόσο, μετά τη θύελλα που ξέσπασε από τις πρόσφατες δηλώσεις του –ότι οι χώρες του Νότου που έλαβαν βοήθεια «δεν μπορεί να ξοδεύουν όλα τους τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια» –έχει ανοίξει το θέμα πιθανής αντικατάστασής του. Ως πιο πιθανοί υποψήφιοι προβάλλουν αυτό το διάστημα ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζιμίρ, ο αυστριακός ομόλογός του Χανς Σέλινγκ και ο Μαλτέζος Εντουαρντ Σκικλούνα. Είχε ακουστεί και το όνομα του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος όμως πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.

Ο Ντεϊσελμπλούμ πάντως έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε ξανά στο χθεσινό Eurogroup να τον υπερασπίσει χαρακτηρίζοντάς τον «προφανές θύμα» εκστρατείας που έχει ξεκινήσει απέναντί του. Ο ολλανδός υπουργός όμως έχει ακόμη ένα βασικό πρόβλημα. Το κόμμα του, αυτό των Σοσιαλδημοκρατών, έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής του στις πρόσφατες εκλογές της χώρας και μπορεί να μη συμμετέχει στον σχηματισμό της επόμενη κυβέρνησης. Για να είναι κάποιος πρόεδρος του Eurgroup τυπικά θα πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών στη χώρα του.

Η κούρσα για την προεδρία του Eurogroup πάντως κρύβει και άλλο παρασκηνιακό πόκερ. Τον Ιούνιο του 2018 λήγει η θητεία του πορτογάλου αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο και οι Ισπανοί, μεταξύ των άλλων, θα ήθελαν να τον αντικαταστήσουν. Αυτός φέρεται ότι είναι ένας βασικός λόγος για τους οποίους ο Ντε Γκίντος αρνήθηκε επίσημα ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία του Eurogroup. Ακόμη και αν ο ίδιος δεν θέλει τη θέση στην ΕΚΤ, μπορεί να ενδιαφέρεται ο συμπατριώτης του Χάιμε Καρουάνα που είναι σήμερα γενικός διευθυντής στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ή ο Χοσέ Μαρία Βινάλς που είναι πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αναφέρει το Bloomberg.