Πριν από λίγο καιρό στην αυστριακή πρωτεύουσα, τη Βιέννη, εξαρθρώθηκε μια μεγάλη σπείρα εκμετάλλευσης επαιτών, κυρίως νεαρών κοριτσιών. Λίγες ημέρες μετά, η αυστριακή αστυνομία έστειλε ενημέρωση σε κεντρικές ευρωπαϊκές υπηρεσίες ότι είχε αποκαλύψει έναν νέο τρόπο επικοινωνίας των επαιτών με τους εκμεταλλευτές, καθώς η φυσική επιτήρηση των πρώτων από τους δεύτερους είχε εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία.

Ετσι, τα κορίτσια που ζητιάνευαν στους δρόμους της Βιέννης, κάθε φορά που τέλειωνε η «βάρδιά» τους πήγαιναν σε διάφορα Internet καφέ και άνοιγαν νέα προφίλ στο facebook. Μόλις γινόταν η ενεργοποίηση έστελναν μήνυμα μέσω Messenger στους εκμεταλλευτές τους για το ακριβές σημείο στο οποίο θα γινόταν η συνάντηση για την παράδοση των χρημάτων. Αμέσως μετά διέγραφαν το προφίλ και την επόμενη φορά άνοιγαν άλλο για τον ίδιο λόγο, αφού είχαν εξαφανίσει τα προηγούμενα ίχνη.

Η πηγή μας είναι περισσότερο από κατηγορηματική: «Τα θύματα από την εκμετάλλευση της επαιτείας, οι δράστες και οι συντονιστές αποφεύγουν τις συνομιλίες στα κινητά τηλέφωνα και χρησιμοποιούν πολλές μορφές διαδικτυακής επικοινωνίας, P2P (Peer to Peer) και social media. Για παράδειγμα εκτός από το facebook, χρησιμοποιούν κατά κόρον το VKontakte (VK), τη ρωσική εκδοχή του facebook, το Telegram, το σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα Mampa και πολλά άλλα. Να ξέρετε, οι μαφιόζοι χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας όπως ο υπόλοιπος κόσμος: για όλες τις δουλειές τους…».